Vlakovo se širi za 1.000 mjesta

27.08.2018. 08:33 / Izvor: Oslobođenje
Vlakovo se širi za 1.000 mjesta

Na terenu je sva potrebna mehanizacija i radi se na raščišćavanju, sječi stabala i vađenju panjeva.

Preduzeće Pokop uveliko radi na realizaciji nekoliko bitnih projekata koji bi trebali biti okončani do kraja godine, a riječ je o proširenju Aleje veterana, uređenju novog zemljišta na groblja na Vlakovu, te uvođenju geografskog informacionog sistema. Kako navode, na groblju Vlakovo trenutno se radi na proširenju Aleje veterana, za koju su sredstva obezbijeđena, a po okončanju radova dobit će se oko 1.000 novih grobnih mjesta za ukop pripadnika boračke populacije.

Bez prekida

Ističu, pak, da je najveći broj radnika preusmjeren na uređenje 53.000 kvadratnih metara zemljišta, koje je KJKP Pokop kupio uz pomoć Vlade KS-a i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture. Na terenu je sva potrebna mehanizacija i radi se na raščišćavanju, sječi stabala i vađenju panjeva, kako bi se što prije obezbijedili uslovi za nastavak radova. Direktor Pokopa Goran Cerić kazao je da su kupovina i uređenje ovog dijela Vlakova, preciznije brda Kurvanj, značajni jer obezbjeđuju 8.000 novih grobnih mjesta.

"Radi se bez prekida i veliki dio terena je već iskrčen. Trudimo se da u što kraćem roku obavimo posao na najbolji mogući način, jer KJKP Pokop pred sobom ima još niz zadataka kako bi građani imali što bolju i kompletniju uslugu. Kupovinom i uređenjem ovog zemljišta, grad dobiva neophodan veći kapacitet mjesta za ukop, te će se time i zadovoljiti trenutne potrebe stanovništva. Po obavljenom ovom dijelu posla, počinjemo sa izgradnjom pristupnog puta i prateće infrastrukture", najavio je Cerić.

On dodaje da je i uvođenje GIS-a, odnosno geografskog informacionog sistema, pri kraju.

Ograde

"Radujemo se da ćemo po okončanju posla na ovom značajnom projektu, moći građanima olakšati pristup svim informacijama vezanim za naša groblja. Uspostavom GIS modela, stvaramo jedinstveni registar grobnih mjesta i grobalja, a putem interneta, naši korisnici će moći obavljati brzu i laku pretragu svega što ih interesuje već, nadamo se, koncem ove godine", dodao je Cerić.

Ni groblje Bare ne zaostaje u poboljšanju kvaliteta usluga. Tako se popravka i mijenjanje ograde oko groblja već završavaju, a asfaltirane su i neke od dotrajalih saobraćajnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije