Vlasnici objekata u Novom Sarajevu upoznati s procedurom utopljavanja

03.12.2019. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Vlasnici objekata u Novom Sarajevu upoznati s procedurom utopljavanja

Projektom su obuhvaćena 33 objekta kolektivnog stanovanja i 32 individualna stambena objekta s područja Općine Novo Sarajevo.

Vlasnici objekata individualnog stanovanja u Općini Novo Sarajevo danas su na sastanku s auditorima, predstavnicima Općine i SERDA-e upoznati s procedurom provođenja projekta "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje)''. 

Projektom su obuhvaćena 33 objekta kolektivnog stanovanja i 32 individualna stambena objekta s područja Općine Novo Sarajevo.

Predstavnik Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Faruk Cerić objašnjava da su danas obavljeni sastanci s vlasnicima objekata za koje će biti urađeni energetski auditi. 

"Željeli smo da se vlasnici upoznaju s auditorima, jer će auditori u narednom periodu izvršiti obilazak objekata. Auditori će utvrditi stanje objekata, odnosno u kakvom se stanju nalaze fasade, prozori i gdje su najveći gubici energije, a zatim će napraviti izvještaje objekata. Kasnije će biti proveden tender građevinskih firmi koje će raditi utopljavanje", rekao je Cerić. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo ističe da je ta općina pionir u segmentu povećanja energetske efikasnosti. 

"Prije nekoliko godina obezbijedili smo dokumentaciju i dobili sredstva UNDP-a za dva projekta energetske efikasnosti. Radimo na utopljavanju škola i blizu smo završetka tog projekta. Dio sredstava će biti utrošen i za utopljavanje srednjih škola", rekao je Koldžo. 

Projekt implementiraju SERDA i Ministarstvo prostornog uređenja. Vrijednost implementacije projekta iznosi oko 10.000.000 KM. Općina Centar učestvuje s oko 3.000.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije