Vlasnik hotela Tuzla Ram Invest pokrenuo stečaj

20.05.2014. 10:41 / Izvor: Oslobođenje
Vlasnik hotela Tuzla Ram Invest pokrenuo stečaj

Na prijedlog vlasnika kompanije Ram Invest Igora Jurija Pogočara Ljubljanski okružni sud je nedavno pokrenuo stečaj ove kompanije, koja je u BiH vlasnik jednog od najvećih hotela, hotela Tuzla.

Na prijedlog vlasnika kompanije Ram Invest Igora Jurija Pogočara Ljubljanski okružni sud je nedavno pokrenuo stečaj ove kompanije, koja je u BiH vlasnik jednog od najvećih hotela, hotela Tuzla.

Riječ je o hotelu koji se već duže vrijeme suočava sa finansijskim poteškoćama, plate radnicima kasne već mjesecima, a početkom godine je  donesena odluka o restrukturiranju poslovanja i smanjenju broja radnika.

Tužbe slovenskom sudu

Prema riječima Mehmeda Avdagića, predsjednika Sindikata PPDIVUT, stečaj Ram Investa dovodi u pitanje sudbinu radnika hotela Tuzla, budući da su tamo otvoreni negativni procesi kada su u pitanju radnici hotela, u smislu da je njih 35 dobilo otkaz, a bez prethodno ostvarenih prava po osnovu rada.

"Nisu im uplaćeni doprinosi, plate, a ostalo je otvoreno i pitanje kredita. Naime, radnici su u prvoj fazi privatizacije podigli kredite i tim novcem kupili dionice hotela Tuzla od oko 75 posto. Oni su poslije nekog vremena te dionice preko Agencije za privatizaciju TK-a ustupili Ram Investu. S obzirom na to da imamo ovu novonastalu situaciju da Ram Invest nije vratio kredite, a ide u stečaj, donijeli smo zaključak da se hitno pokrene tužba protiv Ram Investa, jer je Sud pozvao sve one koji potražuju od njega da se prijave", istakao je Avdagić, dodajući da radnici moraju hitno podnijeti tužbu, da se to proslijedi sudu u Sloveniji i da se i radnici hotela uvrste na spisak potraživanja.

"Ram Invest i njegov vlasnik su iz očaja napravili ovaj potez, ali sada je najvažnije zaštititi kapital države BiH u hotelu Tuzla i prava i interese radnika, jer su sutra ti radnici problem BiH, a ne Slovenije. Očekujemo i reagovanje kantonalne Vlade, koja  i dalje pokazuje nezainteresovanost kada je u pitanju problem hotela Tuzla", zaključio je Avdagić.

S druge strane, direktorica hotela Amalija Simić ističe da stečaj Ram Investa neće puno uticati na hotel, jer se vlasnici na Zapadu mijenjaju svakodnevno.

"Šta će sada biti sa njegovom firmom, to je pitanje koje mene muči u smislu što je čovjek ovdje uložio veliki novac i ništa od toga mu se nije vratilo. Pretpostavljam da je upravo zbog hotela imao izvjesne finansijske poteškoće. Što se tiče hotela Tuzla, mi smo privredno društvo koje stabilno radi, koje ima svoje probleme kao i sva ostala privredna društva, ali apsolutno stečaj našeg vlasnika nema veze sa nama", kazala je Simić za naš list.

Otimanje imovine

Ona ističe da su za hotel problematični udari sa strane i iznutra od različitih interesnih grupa koje imaju apetit prema imovini hotela.

"Mi smo praktično u konstantnoj odbrani od otimanja imovine. Opet ističem da promjena vlasništva nije nešto što utiče na nas. Mi smo privredno društvo koje funkcioniše u BiH i kao takvo će nastaviti da radi bez obzira na moguću promjenu vlasničke strukture", kazala je Simić.

Kada su u pitanju radnički krediti, direktorica Simić ističe da radnici zbog toga ne moraju brinuti.

"Dionice Ram Investa su blokirane povodom tog kredita i ne mogu se prodati sve dok se ne izmire ti krediti, s tim što moram reći da su aktivnosti dogovora sa bankom i dalje u procesu i radnici koji su podigli kredite apsolutno se zbog toga ne moraju brinuti", zaključila je Simić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije