Vlasnik Sunnylanda na Igmanu osim hotela želi graditi nove sadržaje

03.03.2020. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Vlasnik Sunnylanda na Igmanu osim hotela želi graditi nove sadržaje

Urbanističkim projektom "Igman-Veliko polje" na Igmanu je planirana izgradnja novih sadržaja koji će obogatiti zimsku i ljetnu turističku sezonu, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Nacrtom urbanističkog projektom "Igman-Veliko polje" na Igmanu je planirana izgradnja novih sadržaja koji će obogatiti zimsku i ljetnu turističku sezonu, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Općinsko vijeće Hadžići na zadnjoj sjednici usvojilo je Nacrt Urbanističkog projekta "Igman-Veliko polje" i provođenje istog, te isti stavilo na javni uvid i javnu raspravu do 31.03.2020. godine.  Zainteresirani subjekti, građani, mjesna zajednica na čijem području se nalazi obuhvat Urbanističkog projekta, te pravna lica svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt Urbanističkog projekta "Igman – Veliko polje" mogu dostavljati Općinskom načelniku do naprijed navedenog roka. 

Područje obuhvaćeno granicom Plana površine je 37,5 hektara, a osnovna namjena prostora je: mirni odmor i šetnja (planinarenje) – sistem pješačkih i planinarskih staza, rekreativno-sportske površine te objekti u funkciji turističko-rekreativnog kompleksa.

Izradi plana se pristupilo inicijativom Općine Hadžići i pismom namjere koje je 2017. godine uputio investitor Emirates d.o.o. Sarajevo u čijem se vlasništvu nalazi hotel "Fery", kao i Sunnyland na Trebeviću. On je izrazio interes za izgradnju turističko sportsko-rekreativnog centra na području Velikog polja.

Urbanističkim projektom planirana je izgradnja zabavnog parka, prostora za igru djece, zip-linea sa dvije trase 280m i 450 m, staze za jahanj, mini golf terena, zobinga na travi, bubule nogometa.

Također, planirana je i izgradnja sportskih terena, koje će činiti: glavni nogometni teren sa prirodnom travom, nogometni teren sa vještačkom travom, višenamjenski teren sa vještačkom travom, teren za košarku, tri teren za odbojku, četiri teren za badminton, četiri tenis terena, biciklističke staze, pješačka i trim staza, te dvije vještačke stijene.

Za korištenje u zimskom periodu, planom su predviđene skijaške staze, pokretna traka za transport, ski poligon, ledene plohe za klizanje, biatlon staza- uređene staze za hodanje na skijama i staza za nordijsko skijanje.

Također, planom je predviđena i rekonstrukcija dvije dječije skijaške staze sa instalacijama odgovarajućeg vertikalnog transporta koji će se odrediti kod projektovanja staze.

Pored navedene skijaške staze, planom je predviđeno i uređenje terena u podnožju staze za ski poligon -za doskijavanje, za potrebe ski škole i sl.

Sportski tereni u zimskom periodu će se pretvarati u klizališta na ledu. Nordijska pješačka staza u zimskom periodu uredila bi se kao jednosmjerna staza za hodnje na skijama, dok bi se trasa biciklističke staze u zimskom periodu, uz obostrano proširenje, urediti kao staza za nordijsko skijanje.

Također, planom je predviđeno da se izgradnja na ovom prostoru vrši na osnovu ovog Plana i Idejnog projekata hotela Fery koji su sastavni dio plana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije