Vogošća više neće biti usko grlo

14.02.2018. 09:52 / Izvor: Oslobođenje
Vogošća više neće biti usko grlo

Gradnja prve transverzale i raskrsnice sa kružnim tokom biće jedan od kapitalnih projekata u 2018. u općini Vogošća.

Gradnja prve transverzale i raskrsnice sa kružnim tokom biće jedan od kapitalnih projekata u 2018. u općini Vogošća. Po riječima Edina Smajića, načelnika ove općine, nakon neuspjelog prvog tendera za gradnju prve dionice ove transverzale krajem godine je raspisan i drugi. Radi se o poddionici koja se odnosi na dionicu od 1.140 metara od rondoa Bare do ulaza u budući tunel Kobilja Glava.

KASARNA

"Očekujemo da će radovi početi već na proljeće jer je osigurano 12 miliona KM za ovu namjenu. Kada je vodosnabdijevanje u pitanju, nastavlja se rekonstrukcija cjevovoda u Krivoglavcima, a planiramo sanirati cjevovod na Kobiljoj Glavi i izgraditi novi u Uglješićima. Intenziviraćemo aktivnosti na uknjižbi kasarne 'Enver Šehović' u Semizovcu, ali nećemo čekati odluku nadležnih da bismo pripremali ovaj prostor za krajnju namjenu, odnosno izgradnju privredno-industrijske zone. Dok čekamo dozvolu za uknjižbu, mi već radimo na izradi Regulacionog plana. Došli smo do faze njegovog koncepta, a tokom 2018. uslijediće javne rasprave i procedure neophodne za izradu konačnog RP-a. Tim planom predviđamo riješiti ne samo pitanje kasarne nego i dugogodišnji problemi saobraćaja prema Svrakama i pristupa motornih vozila OŠ 'Porodice ef. Ramić'. To je zamišljeno da se riješi sa dvije raskrsnice sa kružnim tokom, od kojih bi jedna bila kod same kasarne i benzinske pumpe, a druga kod Unioninvestplastike. Između bi bila izgrađena saobraćajnica sa četiri kolovozne trake", kaže načelnik Smajić.

Na prostoru nove industrijske zone trebalo bi se završiti postavljanje trotoara i asfaltiranje gornjeg, habajućeg sloja asfalta kroz zonu. Uradit će se glavni projekat izgradnje mosta i ulaza u novu industrijsku zonu koji bi na adekvatan način povezivao zonu sa magistralnom cestom M 18.

KLIZIŠTA

"U 2018. će se graditi glavno autobusko stajalište u Ulici braće Kršo, za šta su već obezbijeđena sredstva preko Ministarstva saobraćaja KS-a. Do kraja godine trebao bi biti izrađen i glavni projekat za Trg branilaca Vogošće, kako bi se pristupilo obezbjeđivanju sredstava za gradnju, a u planu je i izgradnja ambulante na Rosuljama", kaže Smajić. Podrška obrazovanju će se ogledati kroz izgradnju vanjskih igrališta uz škole u Hotonju i na Kobiljoj Glavi, rekonstrukciju mokrih čvorova u školama gdje je to neophodno. U osnovnoj školi "Izet Šabić" planiran je projekt utopljavanja, kao i nadogradnja i vanjsko uređenje vrtića Trešnjica.

"U 2017. sanirali smo osam klizišta, a ove godine u planu je da u saradnji sa Zavodom za izgradnju KS-a bude sanirano 10. Nastavit ćemo i realizaciju projekata komunalne infrastrukture, kako bi vodosnabdijevanje građana bilo još bolje", naveo je Smajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije