Vraćanje života posrnuloj tvornici keksa: "Lasta" ponovo pokrenula proizvodnju

27.10.2018. 08:42 / Izvor: bljesak.info
Vraćanje života posrnuloj tvornici keksa: 'Lasta' ponovo pokrenula proizvodnju

Proteklih dana, nakon čišćenja tvornice i osposobljavanja strojeva, radnici su sjeli za iste i ponovno pokrenuli proizvodnju. 

Najpoznatija čapljinska tvornica ''Lasta'' nakon skoro dvije godine neaktivnosti, otvorila je svoja vrata i ponovo pokrenula proizvodnju. Hercegovački proizvođač keksa i vafla u najboljim je danima zapošljavao više od tisuću radnika, da bi potom nastupila kriza u poslovanju zbog koje je tvornica postupno propadala, do konačnog zatvaranja krajem 2016.

Proteklih dana, nakon čišćenja tvornice i osposobljavanja strojeva, radnici su sjeli za iste i ponovno pokrenuli proizvodnju. 

Čajni kolutići ''ispali'' su prvi sa proizvodne trake. Prvi je to korak u vraćanju života posrnuloj tvornici keksa u Čapljini. ''Počeli smo od najjednostavnijih proizvoda koji traže najmanji broj radnika, a to tu čajni kolutići. Kad popunimo taj asortiman onda ćemo preći na proizvodnju ravnog i oblikovanog vafla, pa se nadam da ćemo time kompletirati proizvode koji su se tu nekada proizvodili'', ističe Bosa Šutalo, voditeljica proizvodnje. 

Trenutno na proizvodnji rade 24 radnika, a plan je da se pokrenu nove proizvodne linije i zaposle novi radnici, njih 150. Stari radnici vraćeni su na posao, ali su primljeni i novi, mladi radnici, a nekima je ovo i prvo radno iskustvo.  Darko Sulić tako ističe kako se nada da su pred Lastom bolji dani i smatra da je pokretanje tvornice ''prava stvar''.

''Moja mama je radila tu i ja sam se prijavila želeći nastaviti njen rad, a i jer me to zanima. Lijepo su me primili, snašla sam se i mogu reći da mi je super'', ističe Selma Krasnići kojoj je ovo prvo radno iskustvo. Lasta ima ovlaštenog distributera pa se proizvodi ove tvornice uskoro mogu očekivati na policama trgovina. 

Podsjetimo, proizvodnja u "Lasti" stala je krajem 2016. godine, kada je tadašnji direktor Ivan Raguž radnicima rekao kako se ide na kolektivni godišnji odmor. Obustava proizvodnje obznanjena je 26. siječnja 2017. godine kada su radnici upućeni kućama, a od tada kapija tvornice stoji zaključana, a proizvodni pogoni ugašeni.

Tvornica keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina bila je sinonim za kvalitetu i odličan proizvod, a kao takva bila je odličan brend Čapljine ali i cijele države. Lasta je prodavala ogromne količine keksa i vafla na tržištu koje se svakog dana širilo, a kako je tržište bilo više, tako je i Lasta zapošljavala sve veći broj radnika. Lastu je 2001. godine preuzelo Zvečevo, čuveni konditorski gigant iz Požege u Hrvatskoj, poduzeće koje se ponosi da je proizvelo prvu čokoladu s rižom na svijetu. Takav razvoj čapljinske tvornice nije dao naslutiti epilog koji se dogodio 2017. godine. Radnici, ali i čapljinska društvena zajednica nadali su se da je to početak nekog novog, uspješnog doba i nisu slutili da će 16 godina kasnije tvornica biti na samom dnu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije