Za autoput do Beograda, favorit cesta preko Tuzle

Investicije / PROJEKTI

Za autoput do Beograda, favorit cesta preko Tuzle

27.01.2018. 08:26 / Izvor: Akta.ba

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je jučer na radni sastanak ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Jusku, uoči najavljenog održavanja sastanka Izetbegovića s predsjednikom Republike Turske i predsjednikom Republike Srbije, Tajipom Erdoganom i Aleksandrom Vučićem, u ponedjeljak u Turskoj.

Glavna tema razgovora bila je izgradnja moderne prometnice koja bi povezivala Sarajevo i Beograd.

Jusko je Izetbegoviću predočio da su do sada iskristalizirana dva prijedloga buduće trase, odnosno najizglednija pravca, i to Sarajevo - Beograd preko Tuzle i Sarajevo - Beograd preko Višegrada. Oba pravca nalaze se u strateškim dokumentima, te su oba bitna za cjelokupni razvoj cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine i njeno pozicioniranje u regionalnoj i međunarodnoj cestovnoj mreži.

Također, Jusko je podsjetio da je Parlament FBiH donio odluku da ta prometnica prema Beogradu ide preko Tuzle, pa dalje preko Brčkog i Bijeljine, što su podržale i lokalne vlasti u tom području.

Istaknuto je da Tuzlanski kanton, kao i cjelokupno područje sjeverne Bosne, ima najviše stanovnika i da su njegova privreda i prirodni resursi jedan od ekonomskih stubova BiH. Po stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim prometnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost iznosi 22.000 automobila, što je parametar koji sugerira značajnu ekonomsku isplativost gradnje brze ceste od Sarajeva do Tuzle i dalje preko Brčkog i Bijeljine.

Imajući sve te pokazatelje u vidu, Jusko je Izetbegoviću prenio stav da Ministarstvo podržava povezivanje Sarajeva i Beograda preko Tuzle i vjeruje da će i naši turski prijatelji imati razumijevanja i dati podršku tom projektu.

S druge strane, Ministarstvo smatra da to ne znači da se treba zapostaviti pravac preko istočne Bosne i povezivanje Beograda i Sarajeva brzom cestom i autocestom preko Višegrada, odnosno Goražda.

Vlada RS-a podržava taj pravac, turska strana je također zainteresirana, što je predsjednik Erdogan tokom posjete Srbiji, odnosno Sandžaku i Novom Pazaru, ponovio.

Izetbegović i Jusko su se saglasili da je u interesu i Federacije BiH da Goražde i ekonomski i privredni potencijal tog grada i kantona ne ostanu van važnih međunarodnih cestovnih koridora, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije