Za čišćenje kanala 3,5 miliona KM

05.02.2021. 12:24 / Izvor: SRNA
Za čišćenje kanala 3,5 miliona KM

Radovi dio programa čišćenja kanalske mreže u Republici Srpskoj.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je ministarstvo koje predvodi izdvojilo 3,5 miliona KM za čišćenje više od 240 kilometara primarne i sekundarne kanalske mreže na području Srpca i Kozarske Dubice.

Pašalić je, prilikom današnje posjete Srpcu i obilaska kanalske mreže čije je čišćenje u toku, istakao da su radovi dio programa čišćenja kanalske mreže u Republici Srpskoj.

"Trenutno radimo u Srpcu i Kozarskoj Dubici, gdje je završeno oko 90 odsto predviđenih radova i očišćeno više od 80 kilometara primarnih i sekundarnih kanala u Srpcu i oko 160 kilometara kanala u Kozarskoj Dubici", rekao je Pašalić Srni.

On je podsjetio da su neki od kanala posljednji put čišćeni 1977. godine, što dovoljno govori o tome koliko je mreža bila zapuštena.

"Kada se kanali očiste, "Vode Srpske" i lokalne zajednice će nastaviti da ih kose i održavaju. Ono što nama preostaje jeste još jedno košenje u maju", napomenuo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, čišćenjem kanala osigurava se oko 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"U ravničarskim područjima kao što je Dubička ravan ili područje Srpca, imamo često situaciju da nam u proljeće podzemne vode plave poljoprivredne usjeve i nastaju štete. Čišćenjem kanala obezbjeđujemo brzu evakuaciju vode putem pumpnih stanica u Savu i Vrbas ovdje u Srpcu, a u Kozarskoj Dubici u Unu", rekao je Pašalić.

On je naveo da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviti program čišćenja u Gradišci, Brodu, Šamcu i drugim lokalnim zajednicama u kojima je to potrebno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije