Investicije / PROJEKTI

Za izgradnju aerodroma dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja

27.07.2020. 15:57 / Izvor: SRNA

"Za izgradnju aerodroma postoje dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja, idejno rješenje biće završeno već za desetak dana, a kompletan plan u periodu od šest mjeseci do godinu", rečeno je novinarima nakon sastanka predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni rekla je da se danas sastala operativna grupa koja razgovara i odlučuje o potencijalnim lokacijama za izgradnju aerodroma u Trebinju.

"Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija. Sada su u opticaju dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja", navela je Vožni.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Ilić rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, te dodao da postoje dvije lokacije koje će ispitivati.

"Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredijelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površi budu obezbijeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke", istakao je Ilić.

Ilić je dodao da, kada je riječ o veličini aerodroma, to zavisi od lokacije, ali da će se truditi da se napravi poletno-sletna staza koja će omogućiti slijetanje i najvećih aviona na svijetu.

"Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rješenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma, to će biti gotovo u sledećih desetak dana", istakao je Ilić.

On je uvjeren da će kompletan plan biti u periodu između šest mjeseci i godinu dana.

"Kada se to završi onda može da se radi tehnička dokumentacija i da se počne sa ugovaranjem radova. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za par godina imati aerodrom", stakao je Ilić.

On je rekao da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i dijelu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da današnji sastanak govori o ozbiljnosti namjere izgradnje aerodroma.

"Ovo nam govori da su Trebinje i Hercegovina interesantni strateški. Što se tiče grada Trebinja, mi smo maksimalno na usluzi, sve što treba od podataka mi smo tu. Ovo nije značajno samo za Trebinje nego i za cijelu Republiku Srpsku", istakao je Ćurić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije