Investicije / PROJEKTI

Za izgradnju dionice Mostar Jug na Koridoru Vc osigurano 100 miliona eura

29.03.2018. 08:31 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor Vc Mostar Jug) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 100 miliona eura. 

Sredstva su namijenjena izgradnji nove dionice autoputa duge 20,9 km, uključujući tri poddionice, i to Buna – Počitelj, Tunel Kvanj – Buna i Mostar Jug – Tunel Kvanj.

Nova cesta se nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dio je Panevropskog koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa BiH i Jadranskim morem u području Luke Ploče.

Riječ je o kreditu alociranom na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Ukupno procijenjeni troškovi projekta su 227 miliona eura, od čega  je kredit EIB-a 100 miliona eura, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 60 miliona eura, investicijski grant WBIF-a 39 miliona eura i vlastita sredstva promotora (Federacija BiH i JP Autoceste FBiH) 28 miliona eura.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije