Investicije / NEKRETNINE

Za izgradnju vjetroelektrane Mesihovina u Tomislavgradu KfW banka daje kredit od 72 mil. EUR - Elektroprivreda HZHB osigurava još 6 mil. EUR i preuzima obavezu vraćanja kredita

19.11.2009. 09:08 / Izvor: eKapija.ba

Federalna vlada dala je suglasnost za prihvatanje kredita njemačke KfW banke namijenjenog izgradnji vjetroelektrane Mesihovina.

Riječ je o kreditu od 71 miliona eura, uz još jedan milion eura koje KfW daje kao nepovratna sredstva. Uz to, Elektroprivreda HZ HB će za realiziranje projekta osigurati dodatnih 6.000.000 eura, a ona preuzima i obvezu vraćanja cjelokupnog kredita, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vjetroelektrana Mesihovina bit će izgrađena u općini Tomislavgrad, a sastojat će se od 22 jedinice pojedinačne snage od dva MW, sa oočekivanom godišnjom proizvodnjom električne energije od 128.527 MW.

Inače, vjetroelektrana Mesihovina je jedan od projekata iz Strategijskog plana i programa razvitka energetskog sektora FBiH.

Vlada FBiH zaključila je kako oblasti proizvodnje, distribucije i prodaje električne energije dobijene iz alternativnih izvora treba urediti kroz poseban zakon, a do tada ova pitanja treba regulirati uredbom kao prijelaznim rješenjem.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije