Za koga se "čuva kvadrant B", najatraktivnija lokacija u Sarajevu?

17.07.2017. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Za koga se 'čuva kvadrant B', najatraktivnija lokacija u Sarajevu?

Općinski načelnik i administracija imaju stav da u zahvatu Miljacke ne trebaju biti građene zgrade kolektivnog stanovanja, već poslovni prostori.

Područje "kvadranta B" na Marijin dvoru danas je jedna od najatraktivnijih lokacija u Sarajevu. Za ovaj prostor vlada veliki interes investitora, a područje obuhvata istorijsko jezgro grada Sarajeva. Ograničeno je sa sjeverne strane ulicom Hiseta do mosta Skenderija, sa južne strane rijekom Miljackom, sa zapadne strane ulicom Vrbanja.

U cilju traženja najboljeg cjelovitog arhitektonskog rješenja za područje Marijin dvora, odnosno "kvadranta B", u februaru je na zajedničkom sastanku općinskih, kantonalnih i gradski vlasti dogovoreno i organizovanje stručne rasprave te je upućen i poziv investitorima da se uključe i pripreme za ulaganje.

U Općini Centar za Akta.ba portal su kazali kako za lokalitet koji se vodi pod oznakom "kvadrant B" još ništa nije konačno.

"Stav načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića i općinske administracije je da neće biti nikakvih parcijalnih rješenja već će se ovaj lokalitet rješavati u kompletu. Parcijalna rješenja koja trenutno postoje, odnosno član 10 koji daje mogućnost Gradskom vijeću Sarajeva da donese odluku, je rješenje koje ne zadovoljava interes Općine Centar i zbog toga načelnik Ajnadžić nije potpisao verifikaciju ovog dokumenta", pojasnili su u Općini Centar, dodajući kako Općina Centar zahtijeva da se nađe cjelovito rješenje za cijeli Marijin dvor, odnosno da se jasno definira spratnost objekata koja ne ugrožava prostor, što sada nije slučaj, a to se pogotovo odnosi na zahvat uz rijeku Miljacku.

Navode, kako načelnik Ajnadžić i lokalna zajednica u okviru budućih rješenja zahtijevaju sljedeće: šetnicu u zahvatu Miljacke koja ne može biti uža od 12 metara, plus četiri metra biciklističke staze, da sastavni dio građevinskih dozvola, za svaki objekat pojedinačno, bude obaveza investitora da uredi šetnicu o svom trošku.

"Općinski načelnik i administracija imaju stav da u zahvatu Miljacke ne trebaju biti građene zgrade kolektivnog stanovanja, već poslovni prostori. U pojasu između objekta Sarajevo City Centar i ulice Kotromanića namjera Općine Centar je da se gradi nulta transverzala, objekat, ali i koncertna dvorana. O svim navedenim stavovima konačnu odluku će donijeti Općinsko vijeće Centar", zaključili su iz Općine Centar.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije