Za kupovinu Hidrogradnje nije stigla nijedna zvanična ponuda

19.03.2013. 08:52 / Izvor: TVSA
Za kupovinu Hidrogradnje nije stigla nijedna zvanična ponuda

Iz Agencije za privatizaciju FBiH ističu da su stigle 3 ponude za kupovinu firme, vrijednosti 70 miliona maraka, ali nijedna zvanična. Nezvanične ponude stigle su od konzorcija domaćih firmi, te dvije od stranih kompanija.

Rok za privatizaciju državnog kapitala Hidrogradnje, istekao je 14.marta. Iz Agencije za privatizaciju FBiH ističu da su stigle 3 ponude za kupovinu firme, vrijednosti 70 miliona maraka. Jedna od konzorcija domaćih firmi, te dvije od stranih kompanija. Ali nijedna zvanična. Do kupoprodaje nije došlo jer je preduzeće opterećno tužbama radnika, u kojima potražuju više od 20 miliona maraka, javlja Televizija Sarajevo.

Udio državnog kapitala u Hidrogradnji iznosi 67%. Iako je postojao interes za njegovu kupovinu, zbog tužbi radnika prema ovome preduzeću, nije stigla nijedna zvanična ponuda. Prvi čovjek Hidrogradnje Džemaludin Peljto tvrdi da su potraživanja radnika definirana Kolektivnim ugovorom iz 2001., koji firma nije zaključila. U proteklih deset godina, tvrdi Peljto, na nezakonit način su nagomilane obaveze prema radnicima.

Predstavnici Sindikata tvrde da im je bivša uprava na čelu s Mehmedom Drinom, obećala uplate za doprinose na platu u iznosu od 30%.

Iz menadžmenta firme tvrde kako je nepojmljivo da radnici primaju naknadu za period kada firma nije poslovala. U međuvremenu, propadaju dogovoreni poslovi.

U Sindikatu tvrde da će od tužbi odustati jedino ako menadžment ove firme podnese ostavku. Od Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala, članovi uprave traže da pristupe pregovorima sa Udruženjem poslodavaca o potpisivanju novog granskog kolektivnog ugovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije