Za obnovu i izgradnju bolnice u HNK 32 miliona KM

23.02.2018. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Za obnovu i izgradnju bolnice u HNK 32 miliona KM

Od ukupnog iznosa za izgradnju Dječje klinike u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar izdvojit će se 19.200.000 KM.

Na  održanoj 74. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti. Na poseban način istaknuto je kako Nacrt Zakona predviđa utemeljenje odgojnog centra-ustanove u kojoj se provodi odgojna mjera upućivanja maloljetnika, vrši dijagnostika i opserviranje maloljetnih počinitelja kaznenih djela tokom sudskog postupka po naredbi tužiteljstva ili suda. Naglašeno je, također, kako bi to bila ustanova socijalne zaštite s temeljnom zadaćom prihvatanja, zbrinjavanja i opserviranja u koju maloljetni počinitelj kaznenog djela može biti smješten po odluci suda umjesto pritvora.

S ciljem dalje podrške razvoju medicinskih usluga građanima i radu bolničkih ustanova u HNK, Vlada je usvojila Prijedlog Odluke o prihvatanju Sporazuma o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine u iznosu od 32.000.000 KM za projekt izgradnje i obnove bolnica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Od ukupnog iznosa za izgradnju Dječje klinike u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar izdvojit će se 19.200.000 KM, za izgradnju, obnovu i opremanje odjela u RMC „Dr. Safet Mujić“ Mostar 9.600.000 KM, a za izgradnju i obnovu odjela i nabave računalne i medicinske opreme za „Opću bolnicu“ Konjic 3.200.000 KM. Tokom rasprave istaknuto je kako Vlada, pored redovitog finansiranja rada zdravstvenih ustanova u HNK, budžetskim i izvanbudžetskim sredstvima, snažno podupire razvoj bolničkih ustanova koje su temelj zaštite za zdravlje građana HNK.

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja  i veza, Vlada je usvojila Srednjoročni program izgradnje i održavanja regionalnih i priključnih cesta u HNK od 1.1.2018. do 31.12.2021. godine. Naglašeno je kako su za 2018. godinu za ovu namjenu u Budžetu HNK osigurana sredstva u iznosu od 5.775.000 KM, dok će za svaku narednu godinu iznos biti uvećan za 5%. U sklopu rasprave, Vlada je usvojila zaključak kojim, iznova, od resornog ministarstva i Vlade FBiH traži da način raspodjele naknade za ceste koja je krajem godine povećana za 15 pf. od čega 10 pf. ide za autoceste i brze ceste a 5 pf. za ostale ceste, ostane po dosadašnjem ključu raspodjele odnosno da od 5 pf. namijenjenih FBiH 40% ide F BiH, 35% kantonima i 25% jedinicama lokalne samouprave. Pored toga, od Vlade F BiH traži se da izvan snage stavi odluke o kategoriziranju cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste iz 2014. godine.

Na sjednici, pored niza drugih odluka i rješenja, Vlada je usvojila cjelokupne odgovore na upite iz Upitnika Evropske komisije na engleskom jeziku čime je u zadanim rokovima,  u sklopu svojih ovlasti, u cijelosti okončala postupak od iznimnoga značaja na putu BiH ka evropskim integracijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije