Za Park prirode Blidinje dolaze bolji dani?

12.10.2013. 10:32 / Izvor: Dnevni list
Za Park prirode Blidinje dolaze bolji dani?

Krajem prošlog mjeseca upriličeno je javno otvaranje pristiglih ponuda kojima se Ski centar Risovac u Parku prirode Blidinje daje pod koncesiju na razdoblje od dvadeset godina.

Krajem prošlog mjeseca upriličeno je javno otvaranje pristiglih ponuda kojima se Ski centar Risovac u Parku prirode Blidinje daje pod koncesiju na razdoblje od dvadeset godina. Uprava parka prihvatila je najbolju ponudu te se čekaju odluke županijskih vlada, koje su osnivači ovog javnog poduzeća, odnosno njihova potvrda odabrane ponude.

Najbolja ponuda

Kako doznajemo, najbolja ponuda je pristigla od tvrtke Lareko d.o.o. Posušje, a ukoliko županijske vlade potvrde ponudu, već ove godine skijalište bi poslovalo kao zasebna jedinica, odvojena od JP Park prirode Blidinje.

U nedavnom razgovoru s ravnateljem parka, Zdravkom Kutlom, doznali smo da Uprava poduzeća želi svim snagama osigurati opstanak ovog javnog poduzeća pa se zato i  radilo na iznajmljivanju prostora za skijanje, prvenstveno kako bi regija koja gravitira parku i vlasnici vikendica došli na svoje što se tiče skijanja.

Za opstanak poduzeća bitna je, kazao je on, i odluka Skupštine poduzeća da se donese zakon o ekološko-turističkoj pristojbi za vikendice i restorane i motele koji djeluju na Blidinju, što će omogućiti dijelom samofinanciranje poduzeća te definitivno rješavanje problema s otpadom i njegovim odlaganjem na zadovoljavajući način.

Što se tiče najnovije odluke, o davanju skijališta u koncesiju, Kutle ističe kako Park prirode Blidinje ostaje javno poduzeće i to nitko ne može mijenjati, ali komercijalni dio nije.

Dvostruko zadovoljstvo

“Mislim da će ovo na zadovoljstvo cijele regije ići na bolje i ne dovodi se u pitanje rad skijališta Risovac i ako Blidinje kao javno poduzeće bude blokirano tužbom, žalbom ili bilo čim drugim. Iznajmljivač može raditi, to je ono što je najvažnije, da segment skijanja radi i da onaj tko će doći bude zadovoljan”, kazao je ravnatelj Park prirode Blidinje Zdravko Kutle, dodajući kako će, ukoliko ova odluka prođe na županijskim vladama, što ne trebao biti problem, donijeti dvostruko zadovoljstvo. Na jednoj strani svi zaljubljenici u skijaške sportove uživat će u odličnoj ponudi, a s druge strane koncesionari će imati veću zaradu.      

“Uprava neće morati trošiti resurse na upravljanje skijalištem, a to je zahtijevalo dosta truda i vremena, što će ujedno otvoriti prostora za rad na projektima kojima će se pokušati unaprijediti neke druge stvari jer park prirode ne čini samo ski centar. U tu svrhu Uprava je već spremila nekoliko projekata kojima će aplicirati na natječaje EU-a, kao i na druge vidove pomoći. Želja je svih da se ovaj prostor pretvori u jednu cjelinu gdje će se ljudi s radošću vraćati, a to se može postići samo obogaćivanjem sadržaja”, rekao je Kutle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije