Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata 1,2 miliona KM

10.12.2015. 12:21 / Izvor: Akta.ba
Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata 1,2 miliona KM

Ukupna vrijednost mjera koje će biti provedene radi povećanja energetske efikasnosti javnih objekata u KS-u je 1,2 miliona KM, za šta će iz budžeta KS-a biti izdvojeno 700.000, a UNDP će učestvovati s 500.000 KM.

Sporazum o podjeli troškova za realizaciju projekta iz oblasti energetske efikasnosti „Zeleni ekonomski razvoj“ potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a Zahira Virani.

Zajedničkim sredstvima u iznosu od 1.200.000 KM finansirat će se aktivnosti povećanja energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo. Od ovog iznosa, Ministarstvo će izdvojiti 700.000 KM, a UNDP 500.000 KM.

"Projektom je planirana energetska sanacija objekata, posebno sistema zagrijavanja u njima, s prvenstvenim ciljem smanjenja potrošnje toplotne energije, a samim tim i smanjenja emisija zagađujućih materija u zrak", istakao je ovom prilikom ministar Lukić.

Prema njegovim riječima, riječ je o drugom dijelu projektnih aktivnosti koje će se u saradnji sa UNDP-om realizirati narednih godinu dana, a čime će se ostvariti značajne energetske i finansijske uštede u javnom sektoru.

"Utvrdit ćemo koji su to javni objekti u kojima je potrebno hitno provesti mjere povećanja energetske efikasnosti, potom ćemo sačiniti listu tih objekata i definisati ukupni iznos i udio sufinansiranja po objektu, te na kraju detaljan dinamički plan realizacije infrastrukturnih aktivnosti, odnosno rekonstrukcije objekata", dodao je ministar Lukić.         

Predstavnica UNDP-a Zahira Virani naglasila je da je ovo nastavak partnerstva sa Kantonom Sarajevo i resornim ministarstvom koji ozbiljno rade na projektu energetske efikasnosti, a što je jedna od tema koje su u fokusu interesovanja međunarodne javnosti kada je riječ o klimatskim promjenama.

"Moramo smanjiti emisije zagađujućih materija, kako bi se osiguralo komforno životno okruženje građanima. UNDP traži načine da i dalje pruža podršku vašim aktivnostima usmjerenim na pružanje kvalitetne usluge građanima, te se nadam da ćemo realizirati još mnogo zajedničkih aktivnosti", naglasila je Virani. Ona je ovom prilikom istakla značajnu ulogu Vlade Švedske koja je  donator ovog projekta.

U okviru prvog dijela projekta "Zeleni ekonomski razvoj", a na osnovu Sporazuma koji su potpisali Ministarstvo i UNDP prije mjesec dana, počela je i realizacija aktivnosti pod nazivom „Institucionalizacija energetskog upravljanja i akcioni plan energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo“. U okviru ovog dijela projekta biće izrađena Studija stanja energetske efikasnosti i potencijala za njeno povećanje, kao i Akcioni plan energetske efikasnosti za period 2016-2020. godina, te 15 detaljno urađenih energetskih audita za odabrane javne objekte. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je odabralo pet objekata za koje su već  počele pripremne aktivnosti na provođenju energetskog pregleda a to su KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, Pozorište mladih Sarajevo, Druga Osnovna škola Ilidža, OŠ „Mirsad Prnjavorac“, te OŠ „9.maj“.

Projektom je planirano i uvođenje Informacionog sistema za upavljanje energijom (EMIS-a) u svim javnim objektima, te donošenje Uredbe o obaveznom praćenju i izvještavanju o potrošnji energije u narednom periodu od strane Vlade KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije