Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Za preduzeća u stečaju 42 miliona KM

03.05.2014. 08:23 / Izvor: Nezavisne novine

Vlada Republike Srpske kroz stečajni postupak u posljednjih osam godina kupila je imovinu 15 privrednih društava ukupne vrijednosti 42.713.565 KM.

Prema podacima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva na imovini 10 privrednih društava u stečaju osnovana su nova privredna društva od kojih su dva privatizovana prodajom državnog kapitala i to "Novi rudnik Miljevina" u Foči i "Novi Jelšingrad" iz Banjaluke.

"Pet privrednih društava je kupljeno bez namjere nastavka ranije djelatnosti i to 'Jadar' i 'Vezionica' iz Zvornika, 'Celpak' u Prijedoru, 'Maglić holdin' iz Foče, 'Nova energana' i 'Limko'", navodi se u odgovoru Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS na poslaničko pitanje postavljeno na posljednjoj sjednici NS RS.

Kako kažu u ovom ministarstvu, na imovini tih pet preduzeća planirano je formiranje poslovnih zona, izgradnja saobraćajnih zaobilaznica, itd.

"Poslovni prostor 'Vezionica' Zvornik, sa sjedištem u Srebrenici, izdat je u zakup, u kojem je zaposleno 15 radnika", kažu u Ministarstvu.

Kada su u pitanju preduzeća kupljena u stečaju, proces proizvodnje odvija se u "Novoj Romaniji" iz Sokoca, "Novom Elastiku" iz Vlasenice, "Novoj tvornici prečistača" iz Rogatice, "Novim auto-dijelova Rudo" iz Ruda, "Novom Mermeru" iz Šekovića, "Novom Jelšingradu" iz Banjaluke i "Novom rudniku Miljevina".

U ovim privrednim društvima zaposleno je ukupno 269 radnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije