Za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu 10 milijuna eura

29.07.2020. 12:38 / Izvor: Akta.ba
Za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu 10 milijuna eura

Sporazum o grantu u iznosu dva milijuna eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam milijuna eura potpisani su korespodentno.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Europske unije ukupne vrijednosti 10 milijuna eura namjenjenih za projet energetske efikasnosti u Sarajevu.

Sporazum o grantu u iznosu dva milijuna eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam milijuna eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namjenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Ministar Bevanda naglasio je nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu dva milijuna eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uvjeti ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam milijuna eura.

"Kredit EBRD-a od osam milijuna eura bit će alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini loklanih zajednica u BiH", naglasio je ministar Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. listopada 2023.godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije