Za projekte energetske efikasnosti Mostar dobio preko milijun KM

09.10.2017. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Za projekte energetske efikasnosti Mostar dobio preko milijun KM

Sa dobivenim sredstvima će raditi otopljavanje javnih zgrada i uvesti LED rasvjetu u dvije mostarske ulice

Grad Mostar je kroz dva IPA projekta za poboljšanje energetske efikasnosti dobio sredstva u iznosu od preko milijun KM.

Jedan od tih projekata se realizira kroz Interreg MED IPA program prekogranične suradnje kojeg realiziraju sa partnerima iz Francuske, Grčke, Italije, Španjolske, Hrvatske.  

Darko Knezović, koordinator za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije Grada Mostara, navodi da je vrijednost projekta za Mostar nekih 220.000 eura s kojim će se financirati provedba tipologije zgrada vezano za nabavku opreme za  mjerenje. Kroz ovaj projekt obnovit ćemo jedan javni objekt u vlasništvu Grada koji će biti učinjen energetski efikasnijim.

''Upravo smo završili tipologiju energetske efikasnosti nekoliko zgrada. Dobili smo prve rezultate. Poslali smo ih našem tehničkom partneru i sada čekamo prve ocjene. Kada završimo analizu izabrat ćemo jedan javni objekt koji ćemo obnoviti'', navodi Knezović. Dodaje da će za to biti izdvojeno oko 100.000 KM.

Praćenje na tom objektu će biti napravljeno, jedna računalna simulacija, utjecaj sunac, vjetra i koliko se energije troši unutra ui ostali parametri koji se uzimanju u obzir sl.

Drugi projekt u kojem su partneri je projekt IRENE koji se realizira kroz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Ukupan proračun tog projekta je dva milijuna eura, a Mostar iz tog projekta dobiva 380.000 eura . Sredstva će iskorištena za zamjenu stare, neučinkovite ulične rasvjete u dvije glavne mostarske ulice sa LED rasvjetom.

''Tu očekujemo dugoročne uštede, a osim toga estetski će biti ljepše jer sada imamo stupove koji su rađeni 70-80-tih godina, a kroz ovaj projekt ćemo dobiti nove'', kaže Knezović za Akta.ba.

Kroz ovaj projekt će također poboljšati tim za energetsku efikasnosti, a formirat će i info pult gdje će građani svakodnevno moći postavljati upite vezano za energetsku efikasnost i dostupne projekte. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije