Za projekte energetske efikasnosti u gradu Bihaću utrošeno 2,1 milion KM

17.03.2015. 15:29 / Izvor: eKapija.ba
Za projekte energetske efikasnosti u gradu Bihaću utrošeno 2,1 milion KM

Evropska komisija pokrenula je 29. januara 2008.godine veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetskih osviještenih evropskih gradova u trajnu mrežu sa ciljem razmjene iskustava u provođenju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u urbanim sredinama.

Evropska komisija  pokrenula je  29. januara 2008.godine veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetskih osviještenih evropskih gradova u trajnu mrežu sa ciljem razmjene iskustava u provođenju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u urbanim sredinama. Grad Bihać, kao jedan od potpisnika Sporazuma, obavezao se  na izradu Održivog energetskog akcionog plana – SEAP. Tako je tadašnja Općina Bihać na 61.sjednici OV Bihać održanoj 14. juna 2012.godine donijela  Odluku o usvajanju Održivog energetskog akcionog plana   / Sustainable Energy Action Plan SEAP / za područje Općine Bihać za period 2012. – 2020.godina.

Akcioni plan predstavlja ključni dokument koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identifikuje, te daje precizne i jasne smjernice za provođenje projekata i mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na nivou grada, a koji će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za više od 20 posto  do 2020.godine. Grad Bihać je od samog donošenja SEAP-a, između ostalih mjera za smanjenje misije CO2, dao akcenat na mjere unapređenje mjera energetske efikasnosti u sektoru gradnje zgrada, bilo za postojeće objekte ili novoprojektovane.

"Primjenom člana 88. Zakona o prostornom uređenju i građenju USK-a, Gradska uprava Bihaća  putem resorne službe izdala je odobrenje za upotrebu za 42 objekta sa energetskim certifikatom. Sam grad Bihać je finasirao izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih objekata, a sve u funkciji energetske efikasnosti sa 816.522 KM,  što zajedno sa donatorskim sredstvima iznosi 2.173 383  KM. To je svakako input za daljnje aktivnosti i mjere koje su sadržane u SEAP-u", istakao je mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

Tako je u proteklim godinama grad Bihać učestvovao u projektima utopljavanja zgrada  OŠ Harmani I, OŠ Prekounje Ripač, OŠ Harmani II područna škola Golubić, OŠ Gata Ilidža, Planinarskog  doma Plješevica, zgrade Kulturnog centra Bihać,dvije  zgrade kolektivnog stanovanja za romsku manjinu, te pet zgrada kolektivnog stanovanja u MZ Centar. Istovremeno gradska uprava učestvovala je u gradnji područne škole u Srbljanima, uvođenju centralnog grijanja u OŠ Prekounje i OŠ Kamenica područna škola Izačić, postavljanju novog krova i sistema grijanja u gradskom vrtiću,sanaciji krova i sportske dovrane OŠ Kamenica,  uvođenju grijanja u zgradu Lovačkog doma, te sanaciji dijela krova u Mašinskoj srednjoj školi.

Grad Bihać pored gore navedenog radi i na jačanju javne svijesti jer sama energetska efikasnost pomaže zajednici da živi u čistom i zdravom okruženju, da uživa u korištenju održivih i poboljšanih javnih usluga. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije