Za projekte lokalnih zajednica RS-a 5 miliona eura

01.06.2018. 08:14 / Izvor: SRNA
Za projekte lokalnih zajednica RS-a 5 miliona eura

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je za ovu lokalnu zajednicu predviđeno 150.000 evra koja će pomoći realizaciju projekta vanjskog uređenja.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisao je pojedinačne sporazume o projektima, koji će biti finansirani donatorskim sredstvima Srbije u iznosu od pet miliona evra, sa gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica.

Osim za projekte lokalnih zajednica, po 500.000 evra biće usmjereno i na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske za Program samozapošljavanja i razvoj preduzetništva za mlade do 35 godina u Srpskoj, kao i Mitropoliju dabrobosansku i eparhije bihaćko-petrovačku i zvorničko-tuzlansku za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova u Federaciji BiH.

Tegeltija, koji je sporazume potpisao u ime Vlade Srpske, dodao je da će Program samozapošljavanja Vlada Srpske pomoći sa dodatnih milion KM.

"Projekti su izraz volje i zahtjeva lokalnih zajednica koje će nositi odgovornost u njihovoj implementaciji", rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je ovo druga faza, odnosno da je u prvoj fazi Vlada Srbije donirala 5,5 miliona evra za projekte čija je realizacija u toku.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je za ovu lokalnu zajednicu predviđeno 150.000 evra koja će pomoći realizaciju projekta vanjskog uređenja zgrade za alternativni smještaj, izgradnju vodovodnog sistema za 800 domaćinstava, koji se realizuje u saradnji sa opštinom Rogatica, te za završetak izgradnje kapele na vojničkom groblju.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je za ovu opštinu predviđeno 250.000 evra za projekat rekonstrukcije Doma kulture u Novoj Topoli, što će biti od velikog značaja za 5.000 stanovnika ove mjesne zajednice.

Ista sredstva dobiće i grad Prijedor, a gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da će biti utrošena za izgradnju sportske dvorane u naselju Omarska, što je dugogodišna želja mještana, posebno mladih.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je da je donacija najbolji način na koji Srbija manifestuje privrženost i ljubav prema Republici Srpskoj.

"Srbija se nada da će sredstva biti uložena u dobre projekte koji će biti brzo realizovani na opšte dobro stanovnika lokalnih zajednica kojima su sredstva dodeljena", rekao je Nikolić.

Potpisnici sporazuma izrazili su posebnu zahvalnost Vladi Srbije i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na doniranim sredstvima, kao i Vladi Srpske koja je poveznica između Srbije i lokalnih zajednica u Srpskoj.

Sporazume su potpisali načelnici i gradonačelnici Kneževa, Srpca, Novog Goražda, Višegrada, Istočne Ilidže, Sokoca, Bratunca, Osmaka, Bijeljine, Pelagićeva, Mrkonjić Grada, Čelinca, Gradiške, Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora.

Vlada Srbije odobrila je pet miliona evra Republici Srpskoj kao jednokratnu pomoć radi realizacije započetih projekata saradnje u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između Srpske i Srbije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije