Za proširenje usluga Instituta za mjeriteljstvo izdvojeno 870.000 eura

12.10.2017. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Mjeriteljstvo je neophodno za industrijsku proizvodnju, energetski sektor, zaštitu okoliša, te mnoge druge sektore.

Institut za mjeriteljstvo BiH, nastavljajući uspješnu saradnju sa partnerima iz Češke Republike, jučer je u Sarajevu predstavio i zvanično otvorio projekat „Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH II“, za koji će partneri obezbijediti 870.000 eura.

Na jučerašnjoj ceremoniji povodom otvaranja ovog projekta prisutnima su se obratili Nj.E. ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić, te Jiri Tesar ispred Češkog Instituta za mjeriteljstvo, kao i projekt menadžerica Češke Razvojne Agencije Eva Lacinova.

„Mjeriteljstvo je neophodno za industrijsku proizvodnju, energetski sektor, zaštitu okoliša, te mnoge druge sektore, te uvijek ističem da je njen razvoj neophodan za razvoj svake moderne vlade i države“, istakao je Tesar.

Ovaj projekat je nastavak uspješnog projekta „Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH“, koji je okončan u decembru 2016. godine, a čija vrijednost je iznosila oko 660.000 €.

Projektom su tada podržane Laboratorija za električne veličine, Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za oblast mjerenja količine tečnih goriva, količine gasovitih goriva, te kvaliteta gasovitih goriva koje se nalaze u sastavu Instituta za mjeriteljstvo BiH.

„Sretni smo zbog saradnje sa BiH, kao predanog partnera, sa kojim smo započeli razvoj drugog projekta. Uspjeh prethodnog projekta omogućio je nastavak jedne uspješne saradnje koja će se zasigurno nastaviti i dalje“, rekla je menadžerica Češke Razvojne agencije Lacinova.

Kroz novi projekat, koji će trajati 30 mjeseci, biće podržane: Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za mjerenje količine tečnih i gasovitih goriva, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta tečnih goriva i lubrikanata, Laboratorija za gustinu tečnosti i Laboratorija za jonizirajuće zračenje.

Planirano trajanje projekta je do kraja 2019. godine.

Nastavak projekta će omogućiti proširenje opsega kalibracionih/ispitnih mogućnosti odabranih laboratorija, uključujući nabavku opreme, prijenos znanja, treninge na terenu, studijske posjete i međulaboratorijska poređenja, kao i uključivanje novih mjernih intervala, te novih metoda mjerenja, posebno u sektoru energetike.

Poseban fokus stavlja se na promociju i proširenje opsega usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH, sa međunarodno priznatim rezultatima mjerenja, za postojeće i potencijalne klijente u Bosni i Hercegovini ili u bližoj regiji Zapadnog Balkana.

Bitno je istaći da češka Vlada skoro nikada ne odobrava nastavak projekta, što je znak da je češki partner prepoznao kvalitet oba projekta, kao i mjeriteljske kapacitete Instituta.

Institut ima za cilj pružanje usluga koje su međunarodno priznate, što podrazumijeva mjerenja u koja klijent ima povjerenje. Da bi klijent imao povjerenja u određeno mjerenje, ono mora biti realizovana sa mjerilima koja su verifikovana ili kalibrisana. Da bi se to omogućilo, moraju postojati laboratoriji koji rade verifikaciju ili kalibraciju na čemu Institut radi već 7 godina uz pomoć saradnje sa vladama drugih država, među kojima bih izdvojio Sloveniju, Češku, Njemačku i Tursku “, izjavio je direktor Instituta Džemić.

Osim na ovom projektu, Češka Republika i BiH njeguju dugogodišnju saradnju koja je rezultirala uspješnom saradnjom na još 35 zajedničkih projekata.

„Vrijednost ovih projekata iznosi od oko 3 miliona eura, a projekti se tiču oblasti vladavine prava, reforme javne uprave, ekonomskog rasta, zaštite okoliša, prečišćavanja voda i sl.“, izjavio je ambasador Skalnik.

Jačanje pozicije i kredibiliteta Instituta za mjeriteljstvo BiH kao krovne državne institucije, u oblasti mjeriteljstva doprinosi prvenstveno jačanju industrije, kao i jačanju stabilnosti domaćeg okruženja u Bosni i Hercegovini u privatnom i javnom sektoru.

Na današnjoj ceremoniji potpisan je i Memorandum o razumijevanju, čime je, kao garant produžetka projekta i saradnje između dvije države, i ozvaničen nastavak saradnje.

Realizaciju projekta omogućili su Češka Razvojna Agencija (CDA) i Češki Institut za mjeriteljstvo (CMI) u saradnji sa Institutom za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBIH).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije