Za prvu fazu toplovoda na Palama 800.000 KM

Investicije / PROJEKTI

Za prvu fazu toplovoda na Palama 800.000 KM

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da je opština obezbijedila 800.000 KM za prvu fazu izmiještanja gradske toplane.

13.11.2020. 15:54 / Izvor: SRNA

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da je opština obezbijedila 800.000 KM za prvu fazu izmiještanja gradske toplane.

Jugović je, nakon posjete gradilišta novog toplovoda, rekao da će se na proljeće krenuti sa drugom fazom izgradnje novog sistema daljinskog grijanja na području opštine.

On je naglasio da je ukupna vrijednost projekta oko 1,5 miliona KM i da će na taj način biti napravljena veza od lokacije budućeg i sadašnjeg postrojenja, te da će biti stvoreni uslovi za izmještanje toplane.

"Izgradnja će trajati u naredne dvije godine, a novo postrojenje će imati najsavremenije filtere kada je u pitanju ekologija", rekao je Jugović i dodao da je ovo ozbiljna i vrijedna investicija.

On se zahvalio izvođaču radova konzorciju "Grijanjeinvest" i "Termotehnika", čija je dobra saradnja sa lokalnom zajednicom omogućila da se do početka zime završi prva faza radova.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da mu je drago da danas prisustvuje početku ozvaničenju radova na realizaciji jedne veoma bitne investicije za cijeli grad Istočno Sarajevo.

"Želim da čestitam Jugoviću na strateški odvažnom i hrabrom potezu", rekao je Ćosić i dodao da je ovo za Pale izuzetno bitan projekat.

Ćosić ističe da rukovodstvo opštine Pale vodi računa i o tome da iz jedne urbane zone izmjesti postrojenje.

Imajući u vidu da u sastavu grada Istočno Sarajevo ima više preduzeća koja se bave isporukom toplotne energije, Čosić kaže da treba razmišljati o određenoj vrsti koordinacije i pravljenju krovnog konzorcijuma koji bi se na nivou grada bavio isporukom toplotne energije

On je dodao da bi taj konzorcijum vodio računa i o tome da instalisana snaga toplotne energije koja se isporučuje potrošačima bude bitna i privlačna budućim donatorima.

"Činjenica je da je ovo područje jako primamljivo za ulaganje u ove projekte i ubjeđen sam da je ovo budućnost, ako se spoji sa mogućim spalionicama otpada i pravljenjem regionalne deponije", rekao je Ćosić.

Predstavnik Konzorcijuma izvođača radova Ljubiša Tanić istakao je da je odvažan potez sadašnjeg opštinskog rukovodstva da uđe u rješavanje jednog višedecinskoj problema na Palama.

On je naglasio da je prije desetak godina postojala ideja kako da se postojeća toplana iz epicentra Pala premjesti na drugu lokaciju, ali da su, nažalost, prilike propuštene i da se sada krenulo sa relaizacijom prve faze koja je bitna.

Tanić kaže da je prva faza izazovna jer tokom izvođenja radova nailaze na razne instalacije, moraju dijelom preusmjeriti i saobraćaj.

On naglašava da je ovo prva fabrika koja se gradi na Palama nakon proteklog rata.

"Ovo je fabrika energije ili topolte koja će imati 20 megavata i koja će omogućiti oslobađanje isto toliko električne energije, koja se, nažalost, trenutno brutalno koristi za zagrijavanje većine stanova u Palama“, istakao je Tanić.

On napominje da će novi kotlovodi imati skoro duplo veći stepen korisnosti od postojećih, što znači da će za istu količinu sječke koju sada koriste moći grijati duplo veću površinu objekata.

Tanić dodaje da će buduće postrojenje toplane biti potpuno savremeno sa elektrostatičkim filterim, bez ikakvih posljedica po okolno stanovništvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije