Za Prvu transfezalu osigurana trećina od potrebnih 200 miliona KM

26.06.2017. 08:40 / Izvor: Avaz.ba
Za Prvu transfezalu osigurana trećina od potrebnih 200 miliona KM

Nakon završetka eksproprijacije, tražit ćemo građevinsku dozvolu te raspisati tender za izbor izvođača radova

Gradnja prve transfezale, saobraćajnice koja će Grbavicu, odnosno centar Grada, povezati s koridorom 5C, počet će od Bara prema Kobiljoj Glavi.

To je prva sekcija na drugoj dionici transfezale Bare-Hotoni, koja je podijeljena na tri sekcije. Prva sekcija je duga 1.140 metara, a za gradnju će biti potrebno 12 miliona KM. To je odlučneo na sastancima koji su proteklih dana intezivno vode i na kojima nse rješavaju imovinsko-pravni odnosi.

Kako je za Avaz kazao Direktor Direkcija za puteve KS Nermin Drnda, na sekciji Bare-Kobilja Glava u ovom trenutnu se vrši eksproprijacija zemljišta.

"Za eksproprijaciju je planirano 800.00 KM i vrlo je mala površina koja je do sada eksproprirana. Nakon završetka eksproprijacije, tražit ćemo građevinsku dozvolu te raspisati tender za izbor izvođača radova. Urbanistilčku dozvolu imamo za cijelu dionicu, a građevinske dozvole tražit ćemo po specifikacijama kako se bude rješavali imovinsko-pravni odnosi", kazao je Drnda. 

Što se tiče početka kaže da ne može još reći, a kada bi se odmah raspisao tender za izvođača, potrebna su dva mjeseca da se počne raditi. To znači da radovi nikako neće početi prije septembra. 

Premijer Elmedin Konaković istaknuo je da je cjelokupan projekt Prve transfezale košta više od 200 miliona KM te da je dio sredstava osiguran. ''Vlada KS ima 25 miliona KM za saobraćajnice, od kojih će znatan dio biti utrošen na Prvoj transfezali. Federalna vlada obećala nam je 20 miliona KM. Usvojili smo odluku o pokretanju pregovara s EBRD-om o zaduženju od 15 miliona eura za još jedan dio saobraćajnice, što čini skoro 70 miliona maraka, tačnije jednu trećinu, što je za prvu godinu i početak radova na ovoj trasi sasvim dovoljno'', kazao je Konaković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije