Za raspisivanje tendera čeka se još garancija Grada Zenice

22.05.2018. 09:51 / Izvor: Avaz.ba
Za raspisivanje tendera čeka se još garancija Grada Zenice

Pripreme za početak izgradnje regionalnog vodovoda "Plava voda" u završnoj su fazi.

Pripreme za početak izgradnje regionalnog vodovoda "Plava voda" u završnoj su fazi. Ovih dana počela je eksproprijacija zemljišta na trasi budućeg vodovoda kojim će pitkom vodom biti snabdjeveni stanovnici Travnika, Viteza, Novog Travnika, Busovače i Zenice.

Prva tranša

Kako nam je rekao Ernad Granić, direktor preduzeća "Plava voda" iz Travnika, ubrzo će biti na raspolaganju i prva tranša od pet miliona eura iz kredita Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB). Inače, cijeli projekt koštat će 22 miliona eura i podjednako će biti finansiran iz kredita CEB-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 "Što se tiče EBRD-a, postoje još nekI sitni zahtjevi da se ispune, od kojih je najbitniji potpisivanje podugovora o zajmu između ZDK i FBiH. Vlada ZDK zahtijeva da se unaprijed dostave garancije Grada Zenice o zaduženju", kaže Granić.

Prije nekoliko mjeseci Grad Zenica je, dodaje Granić, dostavio zaključak da su spremni i to je bilo dovoljno u tom trenutku.

"Međutim, sada ZDK putem nas traži odluku o zaduženju. Dakle, najveći fokus je na ZDK, odnosno Gradu Zenica. Čim taj postupak bude završen, čim Grad Zenica dostavi garanciju nama ili direktno Vladi ZDK, podnijet ćemo prijedlog za raspisivanje tendera najprije za nadzor, a zatim i za izbor izvođača radova", ističe Granić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u izjavi za "Avaz" kaže da je sve već riješeno i da se realizacija ovog projekta više ne može blokirati.

Prvi tenderi

"Eksproprijacija zemljišta je počela i ubrzo će i to biti gotovo. Prema mojim informacijama, najkasnije za mjesec bit će raspisani prvi tenderi za ovaj projekt", rekao je Kasumović.

Poskupljenje vode? 

Nakon najave da će voda u Zenici poskupjeti i do 80 posto nakon završetka ovog projekta, Granić kaže da izgradnja regionalnog vodovoda ima određenu cijenu te da će svaka općina koja je učesnik u projektu morati snositi relativne troškove u odnosu na kapacitet s kojim učestvuje u tom projektu, jer "neko mora vratiti kredit".

"Gledajući na duže staze, voda bi trebala biti jeftinija jer veliki sistemi doprinose sniženju cijene. Trenutno, cijena vode u Zenici je 0,40 KM, a u Travniku 0,80 KM", rekao je Granić.

Odgovor iz ViK-a

Iz Gradske uprave Zenica nismo uspjeli dobiti odgovor hoće li poskupjeti voda. Međutim, odgovor o mogućem povećanju cijene vode dobili smo iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

"Eventualno povećanje tarifa za usluge vodosnabdijevanja te odvodnje i tretmana otpadnih voda vezano je za dinamiku realizacije više razvojnih projekata i otplatu kredita za te projekte. Eventualnu odluku o promjeni tarife donijet će Gradsko vijeće", navode iz ViK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije