Za razvoj Parka Blidinje dodijeljeno 165.000 KM

06.08.2013. 09:51 / Izvor: Fena
Za razvoj Parka Blidinje dodijeljeno 165.000 KM

Sredstva su proslijeđena za pet novih projekata koji će na području PP Blidinje stvoriti nova radna mjesta te ojačati ekonomske veze. Kutle najavljuje i izgradnju biciklističke staze koja će početi u ovom mjesecu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u sklopu Projekta ''Zaštićena šumska i planinska područja'' Parku prirode Blidinje dodijelilo 165.000 KM koje je Globalni fond za  okoliš (GEF) donirao kao nepovratna sredstva.

Sredstva su proslijeđena za pet novih projekata koji će na području PP Blidinje stvoriti nova radna mjesta te ojačati ekonomske veze.

Park prirode Blidinje obuhvata područje planinskih masiva Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a prostire se na općine Mostar, Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama i Jablanica.

"Osim aktivnosti koje su planirane novim projektima, kao što su povratak pčelara i proširenje objekta za uzgoj ovaca, na Blidinju se radi i na uređenju ski staze po kojoj je ovaj park poznat te na izgradnji objekata i signalizacije na području parka", kazao je Feni direktor Parka prirode Zdravko Kutle.

Kutle najavljuje i izgradnju biciklističke staze koja će početi u ovom mjesecu i bit će na dužini od 25 kilometara, a bit će finansirana sredstvima GRF-a.

Provode se i intenzivne aktivnosti na dobivenom tenderu za motorole i frekvenciju PP Blidinje, navodi Kutle, te na ugradnji  šindre za nadstrešnice i info table postavljene na prostoru Blidinja.

"Dolaskom GEF programa koji provodi Svjetska banka, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH omogućilo je Blidinju da napravi iskorak u sadržajima koji zaštićena područja obogaćuju i privode svrsi te napravilo bitnu distinkciju od prijašnje percepcije Blidinja kao skijališta", naglasio je Kutle.

U ovom parku radit će na podizanju nivoa sigurnosti, asfaltiranju dionica cesta koje su još makadamske te nastaviti aktivnosti oko proširenja biciklističkih staza u parku, edukativnih staza  i programa za domicilno stanovništvo, što će biti prioritetni posao, pojasnio je direktor ovog parka.

Objekt hercegovačke kuće na području PP Blidinje  bi trebao postati prodajni objekt za proizvode s područja Blidinja, a s ciljem da se finansijski ojačaju oni koji se bave ekološkom proizvodnjom i suvenirima.

"Nastojimo ojačati kapacitete i ljudstvo za intervencije pri požaru, što treba postati permanentna briga uprave parka, ''vikendaša'' i domicilnog stanovništva", dodao je Kutle.

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora munike.

Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1.184 m. Površina jezera je oko šest km² uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice s proljetnim otapanjem snijega.

Uz jezero proteže se Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije