Za regulaciju korita rijeke Spreče obezbijeđeno pet miliona eura

02.10.2020. 12:04 / Izvor: Fena
Za regulaciju korita rijeke Spreče obezbijeđeno pet miliona eura

Regulacija korita rijeke Spreče mogla bi početi naredne godine ukoliko se na vrijeme riješe imovinsko-pravni odnosi i obezbijede potrebne dozvole.

Regulacija korita rijeke Spreče mogla bi početi naredne godine ukoliko opštine Lukavac, Gračanica i Doboj Istok na vrijeme riješe imovinsko-pravne odnose i obezbijede potrebne dozvole.

Agencija za vodno područje rijeke Save obezbijedila je preko Razvojnog fonda UN-a (UNDP) pet miliona eura za regulaciju rijeke Spreče.

Na sastanku s predstavnicima Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK prezentirali su dosadašnja ulaganja, otvorili pitanja izmjena Zakona o vodama FBiH i dugovanjima za vodne naknade.  

Plavljenje rijeke Spreče i drugih vodotoka u TK godinama je uzrokovalo milionske štete u priobalnom području, gdje su ogromne poljoprivredne površine.

"Ove godine Agencija za vodno područje rijeke Save je radila na općinama Doboj Istok, Lukavac, Srebrenik, odnosno rijekama Tinja i Spreča u okviru svoje nadležnosti i završili radove, ali iduće godine očekujemo njihov nastavak na jednoj i drugoj rijeci", izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić.       

Agencija za vodno područje rijeke Save od 2014. godine do danas u TK je uložila osam miliona maraka. Ove godine je izdvojen milion i tri stotine hiljada KM.

"Što se tiče Doboj Istoka predvidjeli smo trista hiljada KM i projekt od dvjesto hiljada KM, a to je uređenje korita rijeke Spreče u naselju Adice u Doboj Istoku. Po Zakonu o javnim nabavkama proveli smo procedure, sklopljen je ugovor i ja očekujem da će izvođač radova u toku sljedeće sedmice ući u posao i pokušati da do kraja godine to riješimo",  izjavio je direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić.   

U okviru projekta “Povećanje ulaganja u smanjenje rizika od poplava u BiH” kojeg finansira UNDP u 2021. godini za regulaciju dijela korita rijeke Spreče na području Lukavca planirano je ulaganje oko milion i po eura i oko dva i po miliona eura za područje Gračanice.

Osim toga predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agencije za vodno područje rijeke Save govorili su o načinima naplate dugovanja za vodne naknade u ukupnom iznosu oko deset miliona KM.

"Dogovorili smo određeni zajednički nastup u vidu zajedničkog dopisa svim onim dužnicima, da ih hronološki poredamo od najvećeg ka najamanjeg i uputimo dopis kako njima, tako i Poreskoj upravi koja je nadležna za ubiranje tih prihoda", naveo je Šakić. 

Kantoni dobijaju 45 posto sredstava od vodnih naknada, Agencija za vodno područje rijeke Save 40 posto, a Fond za zaštitu okoliša 15 posto. Moguće je da će ovaj omjer biti promijenjen nakon izmjene Zakona o vodama FBiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Vlada TK je prihvatila inicijativu da rijeka Spreča cijelim svojim tokom bude u nadležnosti Agencije za vodno područje rijeke Save. Također još jedna od inicijativa je da nadležnost za jezera Hazna i Vidara preuzme Grad Gradačac, u cilju razvoja turizma na ovom području.

Fotografija: LTK.info

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije