Investicije / NEKRETNINE

Za rekonstrukciju Kastela još nema sredstava: Zidovi se ruše

22.06.2009. 10:16 / Izvor: Nezavisne novine

Iako je obnova Kastela planirana prije nekoliko godina, za sada nije poznato kada će rekonstrukcija biti završena, jer još nisu obezbijeđena potrebna sredstva.

Na Kastelu se svake godine tokom ljeta održava veliki broj manifestacija na kojima se okuplja veliki broj posjetilaca koji su ugroženi zbog opasnosti od urušavanja zidina. Već mjesecima oko zidina je postavljena zaštitna ograda sa natpisom "Opasnost od obrušavanja", koja upozorava građane da s oprezom prilaze ovoj građevini.

"Događaji koji su planirani da tokom ljeta budu realizovani na tvrđavi Kastel većinom su koncentrisani na prostor ljetne pozorinice, gdje je zid koji je počeo da se ruši u međuvrmenu razidan. Kako se ne mogu procijeniti i pretpostaviti nova urušavanja, objekat je zaštićen u cjelosti bezbjednosnim mrežama. Opasnost prijeti posjetiocima koji se ne pridržavaju uputstava o ograničenju kretanja kao i drugih obavještenja koja se tiču bezbjednosti posjetilaca", ističe Ljiljana Radovanović, šef Odjeljenja za društvene djelatnosti pri Administrativnoj službi grada.

Planom obnove Kastela predviđeno je da se ona odvija u devet faza, a za sada sredstva su obezbijeđena samo za prve dvije faze.

Ljiljana Radovanović ističe da je urađen idejni projekat kojim je predviđena rekonstrukcija tvrđave po fazama sa izgradnjom različitih sadržaja.

"U cilju pribavljanja urbanističke saglasnosti, obezbijeđeni su urbanističko-tehnički uslovi koji su upućeni Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika, kao i ostalim javnim i komunalnim preduzećima na saglasnost.

Obezbijeđen je dio sredstava za prve dvije faze izvedbenog projekta, dok za preostalih sedam faza tek treba da budu obezbijeđena sredstva", rekla je Radovanovićeva.

Govoreći o sredstvima koje je potrebno obezbijediti kako bi obnova tvrđave bila završena, Radovanovićeva ističe da prije završetka izvedbenog projekta nije moguće procijeniti vrijednost radova.

Idejni projekat obnove je urađen i obuhvata devet cjelina, čija realizacija predviđa sadražaje kao što su multimedijalni kulturni centar, koji bi infrastrukturalno obezbijedio prostore za realizaciju većine izvođačkih umjetnosti i kulturno-umjetničkih sadržaja i koji bi se prostirao na površini od oko 6.000 kvadratnih metara. Pored toga, na Kastelu je planirana izgradnja gradskog trga i javne garaže, sportskog centra, historijskog muzeja i veliki broj izložbeno-galerijskih prostora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije