Za stare kredite i nove projekte pet miliona KM

17.11.2018. 09:18 / Izvor: Glas Srpske
Za stare kredite i nove projekte pet miliona KM

Opština Istočno Novo Sarajevo zadužiće se emisijom obveznica za pet miliona maraka.

Opština Istočno Novo Sarajevo zadužiće se emisijom obveznica za pet miliona maraka, koje namjerava da uloži u reprogramiranje postojećih kredita i nekoliko infrastrukturnih projekata. 

U javnom pozivu koji je objavljen na Banjalučkoj berzi navedeno je da se obveznice emituju sa rokom dospijeća od 15 godina, po kamatnoj stopi od 4,5 odsto na godišnjem nivou.

"Prvom emisijom obveznica javnom ponudom na Banjalučkoj berzi emituje se 50.000 obveznica, nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije pet miliona KM",  navedeno je u javnom pozivu.

Ističu da se emisija vrši bez korišćenja prava preče kupovine, a cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice biće formirana na berzi, po metodu kontinuirane javne ponude, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM.

"Standard povećanja cijene je 0,01 KM, a početak upisa i uplate obveznica je 27. novembar i trajaće deset dana. Emisija se smatra uspješnom ako u tom roku bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto ponuđenih obveznica", navedeno je u javnom pozivu.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić očekuje da će emisija obveznica biti veoma uspješna, te da će veliki broj fizičkih lica, prije svega stanovnika ove opštine, biti zainteresovan za kupovinu obveznica kao dugoročne hartije od vrijednosti, ali i brojne finansijske institucije.

"Planiramo da 2,7 miliona KM od emisije obveznica uložimo u reprogramiranje postojećih kredita. Od preostalog iznosa milion namjeravamo da uložimo u sufinansiranje sportske dvorane, 700.000 KM u finansiranje lokalne saobraćajnice u dužini od 1,1 kilometar, zatim 200.000 KM za sufinansiranje saobraćajnice u poslovnoj zoni i 300.000 za izgradnju novog gradskog parka",   istakao je Ćosić.

Dodao je da će Skupštini opštine ponuditi da donese odluku o finansiranju projekta pješačke staze i rasvjete u naselju koje se nalazi uz entitetsku granicu, za šta bi bilo utrošeno preostalih oko 200.000 maraka.

U javnom konkursu je navedeno da će se upis obveznica vršiti posredstvom ovlašćenih berzanskih posrednika na tržištu hartija od vrijednosti RS.

"Uplate za kupovinu obveznica investitori vrše na račun ovlašćenog berzanskog posrednika, posredstvom kojeg izdaju nalog za kupovinu, a on zatim transferiše iznos novca koji odgovara broju upisanih obveznica pomnoženih sa cijenom realizacije na privremeni namjenski račun za deponovanje uplata", navedeno je u konkursu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije