Za sufinansiranje idejnog projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo 500.000 KM

30.03.2018. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Za sufinansiranje idejnog projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo 500.000 KM

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici odobrila je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH uključivanje u projekat "Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj.

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici odobrila je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH uključivanje u projekat "Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva" i zadužila Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva u iznosu 500.000 KM.

Vlada FBiH je na 133. sjednici, održanoj 27. decembra 2017. godine, donijela Zaključak kojim se ovom fondu odobrava uključivanje u Projekt toplovod Kakanj - Sarajevo i daje zaduženje za učešće u finansiranju studije izvodljivosti u Kantonu Sarajevo, u iznosu do 500.000 KM.

Imajući u vidu da je preduvjet za distribuciju toplinske energije, izgradnja toplovoda, odnosno dovođenje toplinske energije iz TE Kakanj do područja Sarajeva, jasno je da Studija distribucije toplotne energije u Kantonu Sarajevo, a koja je također još jedna od aktivnosti i elaborata na osnovu kojih bi se realizirali svi koraci provedbe ovog kapitalnog projekta, ne predstavlja direktan naredni korak realizacije projekta "Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo", već analize odabira načina distribucije toplinske energije u Kantonu sa stanovišta širenja konzumnog obuhvata.

U molbi Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za izmjenu prvobitnog zaključka od 27. decembra 2017. je navedeno da je UNDP u januaru ove godine objavio poziv za dostavu ponuda za izradu "Studije izvodljivosti proširenja i unaprijeđenja sistema grijanja u Kantonu Sarajevo", pa je predloženo da se Fondu odobri uključivanje u ovaj projekt i to za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za ovaj toplovod, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije