Za ulagače najprivlačniji elektroenergetski sektor​

19.02.2018. 14:35 / Izvor: SRNA
Za ulagače najprivlačniji elektroenergetski sektor​

Strane kompanije najviše su zainteresovane za ulaganje u elektroenergetski sektor Republike Srpske i prerađivačku industriju.

Strane kompanije najviše su zainteresovane za ulaganje u elektroenergetski sektor Republike Srpske i prerađivačku industriju, a to što je Srpska uvrštena među 10 top malih evropskih regiona budućnosti za 2018/2019. godinu skrenuće pažnju potencijalnih stranih ulagača, rekao je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Blagojević je naveo da su, prema podacima Centralne banke BiH, strana ulaganja u Republiku Srpsku od 2009. do 2016. godine iznosila ukupno 1,9 milijardi KM, te naglasio da je dobro što se na svim nivoima nastoji poboljšati imidž Republike Srpske. 

"Trenutno smo usredsređeni na unapređenje uslova poslovanja u Srpskoj. Ima dosta prostora za to. Treba realizovati sve predviđeno Programom ekonomske reforme, kao i mjere usmjerene na rasterećenje privrede, da bismo unaprijedili uslove poslovanja i privukli domaće i strane investitore", istakao je Blagojević. 

On ističe da kao prepreke za investiranje potencijalni ulagači najčešće navode prvenstveno političku nestabilnost, kao i nedostatak radne snage, što je veliki problema sa kojim se suočavaju i postojeća preduzeća.

Blagojević je napomenuo da na investiranje utiču i pravni okvir, poreska stabilnost, poslovni ambijent, kao i prirodni resursi.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je Srni da domaćoj ekonomiji ide u prilog informacija da je Srpska izabrana za jednu od 10 top malih evropskih regiona budućnosti za 2018/2019. godinu u kategoriji strategije stranih ulaganja.

Aćić je rekao da dobijanje ove nagrade u izboru uglednog britanskog lista "Fajnenšel tajms" treba iskoristiti, ali i uporedo raditi na dodatnom unapređivanju ambijenta za poslovanje.

"To, prije svega, podrazumijeva smanjenje oporezivanja rada, fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, javne potrošnje i reformu obrazovanja", ocijenio je Aćić.

"Fajnenšel tajms" nedavno je izabrao Srpsku za jednu od 10 top malih evropskih regiona budućnosti za 2018/2019. godinu.

Po troškovnoj efikasnosti u kategoriji malih gradova nagradu je dobila Bijeljina, a u kategoriji evropskih mikrogradova Prijedor i Zvornik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije