Za zgradu biblioteke u Prijedoru četiri miliona KM

08.05.2021. 09:57 / Izvor: SRNA
Za zgradu biblioteke u Prijedoru četiri miliona KM

Riječ je o jednom od višegodišnjih projekata, gdje je za prve dvije godine predviđena investicija od 2.550.000 KM.

Izgradnja zgrade biblioteke u Prijedoru planirana je integralnom strategijom razvoja grada, a planom sprovođenja ove strategije za period 2021-2023. godine predviđeno je da posao vrijedan četiri miliona KM počne iduće godine.

Riječ je o jednom od višegodišnjih projekata, gdje je za prve dvije godine predviđena investicija od 2.550.000 KM, uz učešće gradskog budžeta od pola miliona KM, te eksternih izvora finansiranja od 2.050.000 KM.

"U trogodišnjem planu sprovođenja biće primijećena velika razlika u planiranim iznosima između 2021. godine, s jedne, i 2022. i 2023. godine, s druge strane. Ova razlika je nastala usljed pažljivog odabira projekata za sprovođenje u 2021. godini. Svi oni projekti za koje nisu stečeni uslovi da započnu sa sprovođenju u 2021. godini, odgođeni su za naredni period", navedeno je u planu sprovođenja razvojne strategije grada.

Zavod za izgradnju grada Prijedor izradio je izvedbeni projekat buduće zgrade biblioteke, na koji je stručni kolegijum prijedorske Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” dao primjedbe.

"Još nismo dobili prerađen izvedbeni projekat. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podsjetili smo na njihovu obavezu u rješavanju ove problematike, ali su nam odgovorili da se obratimo lokalnoj zajednici", piše u izvještaju o radu Biblioteke.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru maksimalno je iskoristila raspoloživi prostor od 144 metra kvadratna u zgradi Muzeja Kozare, gdje je privremeno smještena 1987. godine, kao i prostor u Gradskoj čitaonici od 116 metara kvadratnih.

Matična ustanova godinama upozorava na to da ne ispunjava standarde za rad, ni prostorne ni kadrovske, budući da ima svega šest stručnih radnika sa direktorom od 12 propisanih, a raspolaže fondom od 66.000 bibliotečkih jedinica, od kojih je više od 35.000 uneseno u “Kobis” sistem.

"Da bismo mogli nesmetano raditi u 2021. godini i u narednim godinama, ponovo ćemo se obratiti osnivaču i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da obezbijede sredstva za izgradnju zgrade biblioteke", navedeno je u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije