Investicije / NEKRETNINE

Zajedničko ulaganje "Integral inženjeringa" iz Laktaša i belgijske kompanije u Ševarlijama kod Doboja: Fabrika kreča ponovo radi nakon 20 godina

27.05.2009. 13:43 / Izvor: Nezavisne novine

Više od 250.000 tona kreča godišnje će biti proizvedeno u Fabrici kreča "Carmeuse integral" u Ševarlijama kod Doboja, koja je 26.05.2009. godine nakon skoro dvije decenije ponovo počela s radom.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Iv Vilems, generalni direktor belgijske kompanije "Carmeuse Group", presijecanjem vrpce označili su početak rada peći za proizvodnju kreča. Iv Vilems je izjavio da će na početku rada fabrike u koju je "Carmeuse" uložio 22 miliona eura raditi jedna od dvije postojeće peći.

"Kreč koji ovdje bude proizvođen biće prodavan u Mađarskoj. Kreč se koristi u industriji čelika, za "Mittal" u Zenici, za "US Stil" u Srbiji i imamo lokalno tržište građevinske industrije, a snabdijevaćemo i fabriku "Dunaver" u Mađarskoj", rekao je Vilems.

Slobodan Stanković, generalni direktor kompanije "Integral inženjering" iz Laktaša, kazao je da je zajednička investicija dva partnera trajala dvije godine, te da je ukupno uloženo 27 miliona eura.

Proizvodnja u fabrici koja je prestala sa radom 1992. godine, naveo je Stanković, tehnološki je unaprijeđena, popravljeni su i terminali za naftu i plin, a otvaranje fabrike je i primjer održivog povratka.

"Proizvodnja je po licenci "Maerz", fabrike koja proizvodi tu opremu i tehnološki je unaprijeđena. Umjesto mazuta uzeli smo medij za loženje ugalj bez sumpora", rekao je Stanković i dodao da je sljedeći projekat "Integrala" u Doboju oživljavanje Fabrike za preradu voća "Bosanka".

Milorad Dodik, premijer RS, rekao je da je Fabrika kreča u Ševarlijama primjer uspješnog projekta domaćeg i inostranog partnera.

"Ovdje će naći posao 70 stalno zaposlenih koji će proizvoditi kreč za potrebe domaćeg tržišta i domaće industrije. Uvjeren sam da će Fabrika kreča, imajući u vidu da je angažovana najbolja belgijska kompanija iz ove oblasti koja je inače u svijetu locirana kao lider u ovoj vrsti proizvodnje, biti trajno osposobljena da se bavi proizvodnjom na dobrobit i lokalne zajednice i RS u cjelini", kaže Dodik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije