Zajedničku komunalnu potrošnju smanjiti u korist kapitalnih investicija

07.12.2015. 14:34 / Izvor: Akta.ba
Zajedničku komunalnu potrošnju smanjiti u korist kapitalnih investicija

Do kraja ove godine treba biti donesen Budžet Kantona Sarajevo za 2016. godinu, trenutno je u toku javna rasprava na njegov Nacrt koji je prošlog mjeseca utvrđen u iznosu od 690. 690. 000 KM.

Do kraja ove godine treba biti donesen Budžet Kantona Sarajevo za 2016. godinu, trenutno je u toku javna rasprava na njegov Nacrt  koji je prošlog mjeseca  utvrđen u iznosu od 690. 690. 000 KM. Današnji sastanak premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra komunalne privrede i infrastrukture Senada Hasanspahića sa direktorima javnih komunalnih preduzeća bio je prilika da se iskažu potrebe ovih preduzeća kada je u pitanju zajednička komunalna potrošnja, ali i neophodne kapitalne investicije.

"Najveći dio sredstava koje ova preduzeća dobiju iz Budžeta KS ide na zajedničku komunalnu potrošnju i smatram da ima prostora za racionalizaciju te potrošnje kako bi više novca ostalo za kapitalne projekte", istakao je ministar Hasanspahić.

Sistematizacije radnih mjesta i upošljavanja novih radnika isključivo samo tamo gdje radni proces to zahtijeva trebaju unijeti više reda u ovom sektoru.  Pozitivni efekti trenutne kontrole upošljavanja su vidljivi, ali unutrašnje rezerve još uvijek  postoje.

"Svaki mjesec ćemo od poreske uprave dobijati podatak o broju uposlenih u vašim preduzećima jer je evidentno da je neselektivno i prekomjerno zapošljavanje opteretilo i otežalo i samu funkciju pružanja komunalnih usluga. Resorno ministarstvo će voditi te procese, upošljavanje neće biti zaustavljeno, ali svako novo radno mjesto moraće biti obrazloženo i iskazano jasnom potrebom u radnom procesu", naglasio  je premijer Konaković.

Direktori javnih komunalnih preduzeća  Toplane, Sarajevogas, Pokop, Bags Energotehnika, Tržnice i pijace, Park, Vodovod i kanalizacija i Rad predočili su neke od projekata koji u ovom trenutku predstavljaju njihove prioritete. Za preduzeće Pokop to je nužnost otkupa parcela zbog stalnog nedostatka novih grobnih mjesta, za Toplane to je eksproprijacija zemljišta i izgradnja novih šest kotlovnica, Park ističe projekte proizvodnje mobilijara za dječija igrališta kao i potrebu za usaglašavanjem normativa rada i cjenovnik usluga. Cjenovnik usluga koji je na snazi od 2002. godine treba biti usklađen sa sadašnjim okolnostima, smatraju iz Tržnica i pijaca i u tom segmentu očekuju pomoć od Ministarstva i Vlade KS.

Brojni procesi u oblasti vodosnabdijevanja već su pokrenuti, kontrole potrošnje, uklanjanje bespravnih priključaka, ugradnja mjerila. Ipak i dalje ta oblast traži najviše pažnje i ulaganja. Izmjena dotrajale distributivne vodovodne mreže i obezbjeđenje novih istočišta vode ostaju uslovi bez koje ne može biti procesa isporuke, te uredne i  kvalitetne ove usluge. Iz Rada ističu nužnost zamjene većeg broja dotrajalih kontejnera gdje bi zamjena 1500 kontejnera dala vidljivo poboljšanje.

Danas se razgovaralo i o procesima definisanja i usaglašavanja strukovnih kolektivnih  ugovora koji će uslijediti nakon usvajanja Općeg kolektivnog ugovora u FBIH, a koji će se reflektovati i na oblast  komunalne privrede , na prava i obaveze uposlenih u ovom velikom javnom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije