Investicije / NEKRETNINE

Zakupci oslobođeni plaćanja kirija od 1. aprila

Na ovaj način počela je implementacija prvog seta mjera iz nadležnosti Općine kojim se direktno daju podrška očuvanju biznisa, a time i radnih mjesta.

08.04.2020. 08:39 / Izvor: Akta.ba

Općinsko vijeće Centar Sarajevo u utorak 7. aprila 2020. godine održalo je elektronsku sjednicu gdje su između ostalog, zbog prirodne i druge nesreće uzrokovane koronavirusom, razmatrani prijedlozi odluka o umanjenju/oslobađanju naknade za zakup gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu pijace Sirano, odluka o oslobađanju/umanjenju obaveze plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih prostorija Općine Centar, te informacija o oslobađanju zakupa javnih površina na području Općine Centar.

Vijećnici su usvojili navedene prijedloge, pa su tako Zakupci gradskog građevinskog zemljišta koji na osnovu Odluke o načinu i uslovima raspolaganja gradskim građevinskim zemljištem na lokalitetu pijace Sirano imaju zaključene ugovore o zakupu zemljišta sa Općinom, kao zakupodavcem, oslobođeni obaveze plaćanja naknade za zakup zemljišta, počev od 1. aprila 2020. godine pa sve dok je na snazi Odluka Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom.

I zakupci poslovnih prostorija, koji imaju zaključene ugovore o zakupu sa Općinom, kao zakupodavcem, oslobađaju se obaveze plaćanja zakupnine, počev od 1. aprila 2020. godine sve dok je na snazi gore navedena Odluka Vlade Kantona Sarajevo.

Na ovaj način počela je implementacija prvog seta mjera iz nadležnosti Općine kojim se direktno daju podrška očuvanju biznisa, a time i radnih mjesta.

Pored toga, načelnik Ajnadžić je prihvatio inicijativu vijećnika da se u narednom periodu zakupci poslovnih prostora, kao i javnih površina, oslobode plaćanja zakupnine u iznosu od 50 posto, za mjesec mart, a imajući u vidu Odluku Vlade Kantona Sarajevo kojima je zabranjeno obavljanje najvećeg dijela privrednih djelatnosti.

Načelnik je također prihvatio inicijativu vijećnika da se u saradnji sa KJKP „Tržnice“ iznađe najpovoljniji model oslobađanja od zakupa za trgovce koji zakupljuju prostor na lokalitetu pijace Ciglane. 

Navedene odluke se odnose na zakupce kojima je mjerama zabranjeno obavljanje djelatnosti.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije