Zamke na terenu produžile rok za izgradnju Uloga

15.01.2018. 08:18 / Izvor: Glas Srpske
Zamke na terenu produžile rok za izgradnju Uloga

Novim planom predviđeno je da hidroelektrana bude izgrađena i puštena u rad 2022. godine, naveli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS

U izgradnju hidroelektrane "Ulog" na Neretvi kod Kalinovika do sada je uloženo više od 25 miliona maraka, a zbog problema na terenu rok za završetak radova i puštanje elektrane u rad pomjeren je za maj 2022. godine

Kompaniji "EFT grupa" dodijeljena je koncesija za ovaj projekat na 30 godina, a prvi radovi počeli su krajem 2010. izgradnjom sistema pristupnih puteva. U početku je bilo predviđeno da elektrana počne da radi 2017. godine, ali su to spriječila neplanirana dešavanja na terenu. Nakon toga, rok je pomjeren na 2020, a sada na dodatne dvije godine.

"Izgradnja hidroelektrane bila bi završena u predviđenom roku da se koncesionar nije suočio sa mnogim problemima na terenu. Do sada je izgrađen dalekovod za gradilište, pristupni putevi i započeti radovi na profilu brane. Međutim, glavni radovi morali su biti privremeno obustavljeni zbog veoma složenih geoloških uslova za izgradnju brane. Nakon detaljnih istraživanja i analize tehnička rješenja su prilagođena geološkim uslovima terena i nastavljeni su radovi", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Navode i da je zbog navedenih problema koji nisu mogli biti poznati u momentu zaključenja ugovora o koncesiji i činjenice da je "EFT grupa" u ovaj projekat do sada uložila više od 25 miliona KM produžen rok izgradnje hidroelektrane "Ulog" s obzirom na to da je završetak projekta u interesu obje strane.

"Novim planom predviđeno je da hidroelektrana bude izgrađena i puštena u rad 2022. godine", naveli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

U skladu sa tim i Regulatorna komisija za energetiku RS izmijenila je dokumentaciju za hidroelektranu "Ulog".

"Regulatorna komisija za energetiku ocijenila je na sjednici održanoj 22. decembra prošle godine da je potrebno dozvolu za gradnju hidroelektrane "Ulog" izdati na period važenja do 22. maja 2022. godine, što je usaglašeno sa rokom za izgradnju objekta definisanim u aneksu ugovora o koncesiji", stav je Regulatorne agencije za energetiku RS.           

Predstavnici Sportsko-ribolovnog društva "Ulog" iz Kalinovika istakli su na opštoj raspravi u vezi sa izdavanjem dozvole za izgradnju hidroelektrane "Ulog" da "EFT grupa" treba da prilikom gradnje preduzme mjere za sprečavanje, ublažavanje ili sanaciju štetnih uticaja na životnu sredinu i ispuni uslove iz Zakona o ribarstvu. Predstavnici Regulatorne komisije za energetiku su istakli da se već "EFT grupa" na to već obavezala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije