Započela prva faza izgradnje prvog krematorija u BiH

03.03.2019. 10:01 / Izvor: Fena
Započela prva faza izgradnje prvog krematorija u BiH

- Iako se o ideji izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini govori već odavno, tek s početkom ove godine započela je prva faza njegove izgradnje.

Iako se o ideji izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini govori već odavno, tek s početkom ove godine započela je prva faza njegove izgradnje.KJKP "Pokop" još je prije godinu dana najavio projekt izgradnje krematorija, ali zbog niza problema, među kojima je najviše vremena oduzelo prikupljanje dokumentacije, on još uvijek nije ugledao svjetlost dana, kazali su Feni u KJKP "Pokop".

Generalni direktor KJKP "Pokop" Goran Cerić kazao je Feni da "Pokop" sa zadovoljstvom može najaviti početak izgradnje krematorija.

"Teren na kojem će se graditi, na gradskom groblju "Vlakovo", već je raščišćen i započela je prva faza izgradnje. Ona podrazumijeva na samom početku iskolčavanje i izradu armirano-betonske konstrukcije i izmještanje i polaganje kablova koji se nalaze na prostoru izgradnje krematorija, ali i na prostoru na kojem će se proširivati parking, što je također projekat od posebne važnosti",  kazao je Cerić.

Prvu fazu izgradnje krematorija radi firma "Prograd" d.o.o. iz Žepča, a u KJKP "Pokop" najavljuju i pripremu za raspisivanje tendera za drugu fazu izgradnje, koja podrazumijeva i niz pratećih objekata, među kojima je planirana izgradnja, radionica, prostorija za opraštanje od umrlog i identifikaciju, različitih salona, prostora za ljekara i drugog sadržaja koje jedno savremeno groblje treba da ima.

Cerić je istakao da je interes za ovu vrstu sahranjivanja u stalnom porastu od trenutka kada se započelo s izgradnjom.

"Svaki dan imamo nove upite građana, koji s nestrpljenjem očekuju realizaciju ovog projekta. Do sada su se građani rjeđe odlučivali - iako smo mi ovu uslugu nudili i do sada, s tim da se kremiranje obavljalo u Novom Sadu i Zagrebu - upravo zbog kompliciranog međunarodnog transporta. Sve te komplikacije izgradnjom krematorija na "Vlakovu" će se izbjeći, a cijena će biti veoma pristupačna", dodao je Cerić.

Izgradnja krematorija, ističu u KJKP "Pokop" posebno je važna za rješavanje problema zbrinjavanja humanog patološkog otpada.

Kada će krematorij na "Vlakovu" biti završen u "Pokopu" ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali se nadaju da građani neće dugo čekati na realizaciju ovog velikog i značajnog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije