Započela sanacija krovova 12 zgrada u Novom Gradu

13.03.2019. 09:12 / Izvor: Akta.ba

Radi se o programu hitnih intervencija na zgradama kolektivnog stanovanja kojim će biti obuhvaćene stambene zgrade u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje, Aneks, Švrakino Selo, Staro Hrasno i Čengić Vila.

Stanari dvanaest stambenih zgrada na području općine Novi Grad Sarajevo koji su godinama imali problema sa prokišnjavanjem uskoro će moći odahnuti. U toku su radovi na popravkama starih i dotrajalih krovova koje finansira Općina Novi Grad sredstvima u iznosu od 295.000 KM.

Radi se o programu hitnih intervencija na zgradama kolektivnog stanovanja kojim će biti obuhvaćene stambene zgrade u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje, Aneks, Švrakino Selo, Staro Hrasno i Čengić Vila.

Radnici firme „Bahen - Gradnja“ vrše sanaciju krovova zgrada u ulici Trg Nezavisnosti broj 20 u naselju Alipašino Polje i Trg zlatnih ljiljana broj 10 na Dobrinji, nakon čega će se pristupiti izvođenju radova na stambenom objektu u Bosanskoj ulici broj 15 na Alipašinom Polju.

Popravka oštećenih krovova radit će se i u ulici Antuna Branka Šimića broj 4  u Starom Hrasnom, Gradačačkoj broj 4 i 6. na Čengić Vili, Prijedorskoj broj 6 na Aneksu, zatim u ulici Safeta Hadžića broj 90 u Švrakinom Selu, Teheranskom trgu broj 7 na Saraj - Polju, u ulici Andreja Andrejevića broj 162, Hakije Turajlića broj 5, Salke Nezečića broj 2 i Salke Nezečića broj 14 na Dobrinji.

Obzirom na to da je na području Novog Grada veliki broj objekata oštećenih tokom ratnih dejstava, ali i dotrajalih, koji predstavljaju opasnost za naše građane, iz općinskog budžeta svake godine izdvajaju se značajna sredstva za sanaciju najurgentnijih, iako je to i obaveza upravitelja zgrada, koju nisu u mogućnosti izvršiti zbog nedostatka sredstava na računima ili neplaćanja obaveza od strane dijela stanara. Zbog toga se putem općinske inspekcije vrši procjena najurgentnijih oštećenja koja mogu izazvati opasnost u slučajevima oštećenja instalacija itd., te se kroz program hitnih intervencija vrši sanacija na tim objektima.

Najviše takvih oštećenja je na krovovima zgrada zbog kojih voda prodire u unutrašnje dijelove objekata, pa je tako u godišnjem programu hitnih intervencija uglavnom više krovova nego fasada. Ovim programom rješavaju se dugogodišnji problemi prokišnjavanja, nakon čega stanari zgrada mogu biti mirni narednih nekoliko decenija, a naročito stanovnici gornjih i potkrovnih spratova koji uglavnom najviše ispaštaju u slučajevima oštećenih i dotrajalih krovova na objektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije