Započele aktivnosti na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u Vitkovićima

07.07.2014. 08:40 / Izvor: eKapija.ba
Započele aktivnosti na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u Vitkovićima

Započele su aktivnosti na izgradnji stambeno-poslovne zgrade u Vitkovićima. Projekat izgradnje ovog objekta rezultat je ubraznog razvoja industrijske zone u Vitkovićima i otvaranja novih radnih mjesta na ovom prostoru.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline nedavno je započelo aktivnosti na novom stambenom projektu – izgradnji stambeno-poslovne zgrade u Vitkovićima. Projekat izgradnje ovog objekta rezultat je ubraznog razvoja industrijske zone u Vitkovićima i otvaranja novih radnih mjesta na ovom prostoru. Više detalja o novom projektu, za koji je idejno uređenje uradilo samo ministarstvo, dala je resorna ministrica Biljana Simić.

"U ovom trenutku prioritet je smještaj za radnike i obdanište za djecu. Zgrada je locirana u Vitkovićima, na samom ulazu u stambeni dio naselja na lokalitetu bivše ambulante. Prema Regulacionom planu „Vitkovići“, na ovom lokalitetu predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog objekta koji se sastoji od prizemlja i četiri etaže", pojasnila je ministrica Simić.

U prizemlju zgrade planirana je izgradnja obdaništa površine oko 300 m² sa svim pratećim sadržajima, dok je na preostale četiri etaže, iste dispozicije, planirana izgradnja po pet stanova, od čega četiri jednosobna, dvanaest dvosobnih i četiri trosobna stana.

"Stanovi su savremeni, otvorenog tipa, veoma komforni i funkcionalni. Zgrada će se graditi po principu sufinansiranja. Dio sredstava obezbijedit će se iz prihoda od prodaje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a dio učešćem budućih vlasnika za koje bi ministarstvo, kao i kod 'Lamele-H2', obezbijedilo povoljne uslove kreditiranja kod odabrane banke", kazala je ona.

Kako ističu u ministarstvu, s obzirom na trenutnu finansijsku situaciju u budžetu, ovakav vid finansiranja pokazao se kao jedini mogući, ali isto tako i efikasan način obezbjeđenja sredstava za izgradnju novog stambenog prostora. Uz ispunjavanje uslova koje će propisati ministarstvo, stan će moći kupiti svako ko nema riješeno stambeno pitanje, a ima mogućnost sufinansiranja njegove izgradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije