Započeli radovi na rekonstrukciji Ulice kralja Tvrtka

01.07.2019. 15:25 / Izvor: Akta.ba
Započeli radovi na rekonstrukciji Ulice kralja Tvrtka

Tokom izvođenja radova, na osnovu rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, u ovoj ulici ukupne dužine 230 metara, će biti uveden poseban režim saobraćaja.

Radnici građevinske firme "Grakop" iz Kiseljaka, koja je angažovana za izvođenje ovih radova, su tokom dana krenuli sa podizanjem stare kamene kocke na dionici od raskrsnice sa Kranjčevićevom ulicom. 

Tokom izvođenja radova, na osnovu rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, u ovoj ulici ukupne dužine 230 metara, će biti uveden poseban režim saobraćaja. Pošto se radi o centralnoj ulici sa velikim intenzitetom saobraćaja pomenuti projekat će biti realizovan u dvije faze. 

Prva faza će biti realizovana od Kranjčevićeve ulice do Ulice Augusta Brauna, a druga faza će obuhvatiti dio između ulica Augusta Brauna i Maršala Tita. Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 306.540 KM, dok je za nadzor zadužena firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo. 

Prema potpisanom ugovoru rok za završetak radova je 60 dana. 

 

Na ovoj lokaciji, prema predmjeru i predračunu radova koje je dostavila odabrana građevinska firma, planirano je uklanjanje granitne kocke (kaldrme) i oštećenog asfalta duž trotoara, nakon čega slijedi postavljanje novog tamponskog sloja  i vraćanje granitnih kocki (1.950 m2) duž saobraćajnice, odnosno postavljanje 645 m2 novog asfalta. Za bolju nosivost i podnošenje opterećenja ispod granitnih kocki će biti ugrađena betonska podloga debljine 15 centimetara.

Također je planirana ugradnja 21 poklopca od livenog željeza na šahtove za odvod površinskih voda, kao i njihovo nivelisanje, te je planirano nivelisanje 25 šibera za vodu i 15 rešetki za odvod.

Iz Općine Centar upućuju poziv vlasnicima motornih vozila koja su parkirana u Ulici kralja Tvrtka da uklone svoja vozila kako ne bi ometali izvođača radova i usporili dinamiku radova. S obzirom na značaj rekonstrukcije navedene saobraćajnice, u skladu sa izdatim dozvolama, sva vozila koja i pored upozorenja i obavijesti budu parkirana, biće uklonjena prinudnim putem, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije