Investicije / URBANIZAM

Započeli radovi na restauraciji krovova Zemaljskog muzeja BiH

26.09.2018. 08:52 / Izvor: Akta.ba

U okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu” započeli su radovi na restauraciji krovova nad Odjeljenjem prahistorije. Radovi na krovovima obuhvataju zamjenu dotrajale drvene konstrukcije i postojećeg pokrova umjesto kojeg se postavlja Zink lim koji ima duži vijek trajanja.

Sanacija krovova prethodi radovima na restauraciji stropnog i zidnog slikarstva koje predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na tlu Bosne i Hercegovine.

Također, u toku su i radovi na restauraciji betonskih balustradnih ograda na vanjskim terasama muzejske cjeline. Vrijednost radova na krovovima i balustradama je oko 300 000 KM. Izvođač je firma Neimari d.o.o. Sarajevo, dok nadzor vrši firma IG Banja Luka.

Nadzor nad radovima vrši Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Pored toga, u okviru projekta završavaju se radovi na rekonstrukciji elektroinstalacija.

Svi navedeni radovi stvorit će uvjete za postavljanje izložbe, koja će nakon dugog niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za prahistoriju.

Radovi se provode u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Projekt u iznosu od 625.000,00 USD (1.070.000,00 konvertibilnih maraka), implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije