Započelo betoniranje dijela stropne ploče Bistričkog potoka

23.10.2021. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad

Foto: Općina Stari Grad

Projekat obuhvata dionicu od Drvenije do Austrijskog trga a njegova vrijednost je oko 750.000 KM.

Jučer su počeli radovi na betoniranju dijela armirano-betonske stropne ploče na zacijevljenom dijelu Bistričkog potoka.

Ovi radovi izvode se u sklopu projekta rekonstrukcije ulice Hamdije Kreševljakovića i Trga Austrije s obzirom da su tokom realizacije projekta detektovana oštećenja na stropnoj ploči.

Sanacija saobraćajnice nije se mogla uraditi prije nego što se saniraju oštećenja stropne ploče imajući u vidu da ispod saobraćajnice protiče Bistrički potok koji se proteže ispod trolejbuskog stajališta, prema glavnoj saobraćajnici Hamdije Kreševljakovića, te nadalje prema parku At mejdan gdje se ulijeva u korito Miljacke.

Pretpostavlja se da je do oštećenja ploče došlo usljed dugogodišnje eksploatacije saobraćajnice, naročito zbog teretnih motornih vozila, ali i zbog činjenice da se sanacija Bistričkog potoka na predmetnom lokalitetu nije radila nekoliko decenija.

Prvo oštećenje armirano-betonske stropne ploče koje je otkriveno u blizini supermarketa Amko komerc, sanirano je njenim betoniranjem prije 20-ak dana, a trenutno se radi sanacija na drugom dijelu, pored trolejbuskog stajališta.

"Na dijelu Bistričkog potoka gdje se danas izvode radovi, tačnije na potezu trolejbuskog stajališta, dužine oko 20 metara postavljeno je oko 6,5 tona armature, a bit će ugrađeno više od 50 kubika betona. Ploča koju postavljamo bit će debljine 20 centimetara", kazao nam je voditelj gradilišta Emir Bečić u ime izvođača radova, firme Oxa d.o.o.

Po završetku betoniranja uzimat će se uzorci: petak, 22.10.2021. godine, zatim poslije 7, 14 i 28 dana, kako bi se laboratorijski ispitala čvrstoća betona.

Nastavak radova na saobraćajnici ovisit će od toga, a samim tim i puštanje u rad saobraćaja.

Ranije je dogovoreno da u rješavanju ovog problema zajedno učestvuju Općina Stari Grad Sarajevo - kao nadležni upravitelj ceste Trg Austrije i Grad Sarajevo - koji je nadležan za upravljanje zasvođenim/zacijevljenim potocima.

Inače, rekonstrukcija saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića zajednički je projekat Općine Stari Grad i Direkcije za ceste KS.

Projekat obuhvata dionicu od Drvenije do Austrijskog trga, ukupne dužine oko 450 metara, kao i trolejbusku okretnicu dužine cca 200 metara, a njegova vrijednost je oko 750.000 KM.

Općina Stari Grad u ovom projektu već je finansirala ugradnju nove oborinske kanalizacione mreže vrijednu oko 90.000 KM, dok ostale radove finansira Ministarstvo saobraćaja KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije