Investicije / PROJEKTI

Započeo projekat sadnje 1.000 sadnica za bolji kvalitet zraka u Visokom

Bitno je naglasiti kako sadnja drveća pokriva područje kompletnog grada, sve mjesne zajednice, a dio sadnica će biti posađen i u Arheološko - turističkom parku "Ravne 2".

25.10.2021. 15:47 / Izvor: Fena

U Gradskoj upravi Visoko danas je održan sastanak, te potpisana "Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost" kojom se Grad Visoko zalaže za doprinos u povećanju otpornosti na klimatske promjene, kao i oblikovanje svjetlije i održivije budućnosti za nove generacije. Ove godine je partner Gradu Visoko projekt "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini", kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedske, a provodi UNDP u BiH.

 "Danas smo zvanično započeli sadnju oko 1.000 sadnica u Visokom. Radi se o listopadnim i zimzelenim sadnicama, a u pitanju je inicijativa "Go Green" odnosno "Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost" koju je UNDP pokrenuo prije par godina i provodi se putem više projekata. Ove godine ćemo vršiti sadnju u nekih 40-ak jedinica lokalne samouprave, što bi trebalo da znači 40.000 novih sadnica", kazala je Amela Gačanović Tutnjević, projekt menadžerica projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH".

Nakon zvaničnog dijela sastanka, gradonačelnik Mirza Ganić je, zajedno s gospođom Gačanović Tutnjević, kao i visočkim učenicima, zasadio i prve sadnice na šetalištu pored rijeke Fojnice.

"Grad Visoko u kontinuitetu ima dobru saradnju s UNDP-om, dio projekata se odnosi na nabavku opreme za Dom zdravlja, ovaj drugi je vezan za ekologiju, te još jedan koji se odnosi na saradnju s mjesnim zajednicama. Današnji projekt koji započinjemo odnosi se na ekologiju, jer sadnja 1.000 sadnica raznog drveća će značajno poboljšati čistoću i kvalitet zraka u našem gradu. Znamo za probleme s kojima se susrećemo, a koji se odnose na loš kvalitet zraka i zato radimo ovakve projekte. Pored ovog, paralelno radimo i konverziju grijanja u institucijama koje koriste ugalj i lož ulje, sve kako bismo što više smanjili zagađenje i poboljšali uslove života našim sugrađanima", istaknuo je gradonačelnik Ganić. 

Naglasio je i kako je UNDP veliki partner Gradske uprave Visoko, s kojim postoji odlična saradnja, a koji  stručno pomaže i zajedno s gradskom upravom kreira ambijent za bolje življenje u Visokom.

Bitno je naglasiti kako sadnja drveća pokriva područje kompletnog grada, sve mjesne zajednice, a dio sadnica će biti posađen i u Arheološko - turističkom parku "Ravne 2".

PODIJELI:

TAGOVI:

#Visoko

#projekat sadnje

#UNDP

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije