Završava se projekat odsumporavanja vrijedan 160 miliona KM

02.07.2019. 08:22 / Izvor: SRNA
Završava se projekat odsumporavanja vrijedan 160 miliona KM

Nakon obilaska pogona za odsumporavanje, on je podsjetio da je vrijednost projekta 160 miliona KM i da će tu finansijsku obavezu izvršavati Vlada Republike Srpske i RiTE "Ugljevik".

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je nakon razgovara sa rukovodstvom Rudnika i termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" da je najvećim dijelom uspješno priveden kraju značajan projekat odsumporavanja vrijedan 160 miliona maraka.

"To je najveća investicija u ovom dijelu Republike Srpske u posljednjih 30 i više godina, a proces odsumporavanja je bio najveći i najsloženiji problem sa kojim se Termoelektrana suočavala i ovim pogonom je njen radni vijek produžen najmanje do 2035. godine, što doprinosi i poboljšanju kvaliteta života stanovništa ovog kraja", rekao je Đokić novinarima.

Nakon obilaska pogona za odsumporavanje, on je podsjetio da je vrijednost projekta 160 miliona KM i da će tu finansijsku obavezu izvršavati Vlada Republike Srpske i RiTE "Ugljevik".

"Ovim smo pokazali i da smo veoma odgovorna Republika prema pitanjima zaštite čovjekove okoline, čemu je posvećen cijeli svijet", dodao je Đokić.

Izvođači radova i kosultanti koji vode poslove odsumporavanja informisali su ministra energetike i rudarstva da je do sada u fizičkom smislu završeno 93 odsto radova, ali da je najvažniji dio posla u vezi sa opremom u tehničkom smislu skoro potpuno završen.

Đokić je najavio da će pogon za odsumporavanje biti pušten u probni rad u novembru, kako je predviđeno ugovorom i dinamičkim planom, a sve aktivnosti trebalo bi da budu završene najkasnije u martu naredne godine.

"Završetkom ovog projekta poboljšaće se poslovanje `Elektroprivrede Srpske` u cjelini, a RiTE `Ugljevik`poslovaće još bolje u narednom periodu", ocijenio je Đokić.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa rukovodstvom preduzeća bilo je riječi i o pitanjima koje opterećuju njihov rad, kao što je cijena električne energije i svi troškovi koje oni imaju u procesu proizvodnje.

"U ovom trenutku su realno veći troškovi, nego što je to cijena koštanja i zato su podnijeli zahtjev za novi tarifni postupak, a nadam se da će Regulatorna komisija imati razumijavanje za njihove argumente", rekao je Đokić.

On je ukazao i da će preduzeću trebati dodatna sredstva kada počne otplata kredita za ovaj veliki projekat.

"Pokrenuli smo aktivnosti u tom smjeru i u narednih mjesec, dva od finansijskog partnera za ovaj projekat, a to je japanska Vlada koja je odobrila kredit, tražićemo razumijevanja za reprogram dok preduzeće ne profunkcioniše i ne izvrši se dodatna finansijska konsolidacija `Elekroprivrede Republike Srpske` i RiTe `Ugljevik`", najavio je Đokić.

On je zaključio da i u ovom projektu Vlada Republike Srpske i Ministarstvo energetike i rudarstva pokazuju visok stepen odgovornosti i posvećenosti da se problemi rješavaju kako bi RiTE "Ugljevik" nastavio nesmetan rad.

Vršilac dužnosti direktora RiTE "Ugljevik" Čedomir Stojanović rekao je novinarima da su na sastanku koji je bio konstruktivan upoznali ministra Đokića o aktivnostima i poslovnim rezultatima preduzeća u prvoj polovini godine.

"Ostvarili smo proizvodnju struje koja je 34 odsto na nivou `Elektroprivrede Republike Srpske` i ispunili plan sa 95 odsto", naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, troškovi preduzeća će zbog odsumporavanja i vraćanja kredita biti povećani za 23 miliona maraka godišnje.

Projekt menadžer na izgradnji postrojenja odsumporavanja dimnih gasova Zlatko Malović rekao je novinarima da će putem ovog projekta biti ispoštovane evropske direktive za zaštitu kvaliteta vazduha.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije