Investicije / PROJEKTI

Završen projekat proširenja gradskog groblja "Vlakovo"

Ovim regulacionim planom, osim proširenja samog groblja, obuhvaćena je i izgradnja kompletne infrastrukture.

25.02.2020. 07:50 / Izvor: Akta.ba

Od izuzetnog značaja u ovom projektu je razvijanje i jačanje saradnje sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, te zajednička opredjeljenost za nastavak iste u cilju obezbjeđivanja cjelovitosti i kontinuiteta proširenja prostora gradskog groblja "Vlakovo".

Gradsko groblje "Vlakovo" kao najveće i najuredenije groblje, ostaje jedino na kojem je proširenje moguće, te je u skladu s tim KJKP „Pokop“ pokrenuo incijativu o pristupanju izradi regulacionog plana groblja "Vlakovo", a u cilju izgradnje sadržaja neophodnih za funkcioniranje groblja, te radi obezbjeđivanja većeg broja grobnih mjesta za sahranjivanje umrlih lica.

Ovim regulacionim planom, osim proširenja samog groblja, obuhvaćena je i izgradnja kompletne infrastrukture, kao i ozelenjavanje grobljanskih površina, izgradnja centralnog objekta sa krematorijem i memorijalnim centrom, proširenje parkinga, ali i drugih objekata važnih za kompleks gradskog groblja „Vlakovo“

KJKP „Pokop“ je na osnovu javnog konkursa za dodjelu sredstava u vidu finansijske pomoći, kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša, raspisanog od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, aplicirao sa projektom „Izrada projektne dokumentacije za proširenje gradskog groblja Vlakovo“, te su na osnovu istog dodjeljena sredstva za sufinansiranje ovog projekta u iznosu od 23.000 KM.

Ostatak potrebnih sredstava u iznosu od 18.532,66 KM snosio je KJKP „Pokop“, dok ukupna utrošena sredstva za realizaciju projekta iznose 41.532,60 KM.

Nosilac projekta KJKP „Pokop“, proveo je svu potrebnu i zakonom obavezujuću proceduru izbora najpovoljnijih ponudžača za sve faze projekta, što uključuje:

-        izradu geodetskog elaborata na lokalitetu širenja groblja „Vlakovo“ u obuhvatu starog i novog RP

-        izradu elaborata o geološkim, hidro – geološkim karakteristikama tla u Vlakovu na lokalitetu širenja groblja „Vlakovo“ u obuhvatu starog i novog RP

-        izradu idejnog projekta kolskih i pješackih saobraćajnica na gradskom groblju Vlakovo

-        izradu idejnog i glavnog projekta sistema drenažne odvodnje na dijelu zemljišta iz starog RP proširenja gradskog groblja Vlakovo“

-        izradu idejnog i glavnog projekta odvodnje na dijelu zemljišta iz novog RP proširenja gradskog groblja sa hlornom stanicom

-        izradu idejnog i glavnog projekta ucjevljenja potoka Kurvanj i Suhog potoka. U konačnici urađena je i revizija glavnog projekta sistema drenaže odvodnje na dijelu zemljišta iz starog RP proširenja gradskog groblja Vlakovo i iz novog RP proširenja gradskog groblja Vlakovo sa hlornom stanicom i projekat ucjevljenja potoka Kurvanj.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#Vlakovo

#gradsko groblje

#Pokop

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije