Investicije / NEKRETNINE

Završen projekat za rekonstrukciju parka "Mladen Stojanović": Park dobija jezero

21.07.2008. 15:19 / Izvor: Nezavisne novine

Tim Arhitektonsko-građevinskog fakulteta završio je projekat rekonstrukcije parka "Mladen Stojanović".

Prema tom projektu park će dobiti jezero, pješačku ulicu i staze za trčanje, fontanu, česmu i vodeni zid, scenu i gledalište, te višenamjenski objekat.

U parku će dominirati pješačka aleja, koja se pruža pravcem istok - zapad. Uz nju su formirane tri ambijentalne cjeline unutar parka, koje su raspoređene tako da u sjevernom dijelu dominira smireniji, parkovski ambijent, južni dio će biti urbaniji i dinamičniji, dok će sjeveroistočni dio biti sportskog karaktera.

Aleja je pješačka ulica širine 12 metara, kroz čiju sredinu će biti postavljena travnata staza promjenljive širine od dva do četiri metra i visine do jedan metar.

Oko postojećeg kamenog skloništa - ostrva planirana je izgradnja jezera, kao i manifestacionog prostora sa scenom i gledalištem, dok će zimi jezero biti pretvoreno u klizalište.

U sjevernom dijelu parka kompozicija će biti naglašena nizom travnatih brežuljaka, visine od metar do dva, koji će samo djelimično vizuelno zatvarati park iz Ulice Mladena Stojanovića, a naglašavaće novu zonu u parku s boćalištem i proplankom s platformama za izlete, piknik ili sunčanje.

Na mjestu nekadašnje fontane predviđena je česma, dok je na drugom kraju aleje projektovan vodeni zid, koji će biti visok 1,7 metara.

Fontana, u vidu tri manja vodoskoka, biće izgrađena na platou ispred ulaza u višenamjenski objekat. Plato će biti popločan kombinacijom bijelih i crvenih granitnih ploča.

Takođe, za rekreativce će biti izgrađena staza za trčanje, koja će biti široka metar i po, sa zastorom od svijetlog mljevenog kamena, a na kojoj će biti postavljene oznake pređenih dionica na svakih 50 metara.

Projektovane su i manje staze u vidu prečica, a najčešće u nizu kružnih ploča, kroz travnatu površinu.

Rekonstrukcija će podrazumijevati veći broj pristupa parku, a posebno će s istočne strane, koja je bila zatvorena, sada biti izgrađena dva prilaza. Primarni ulazni potez, koji se sa zapadne strane, uz Ulicu Mladen Stojanović, sastoji od tri ulaza, na kojima će početne zone staza posebno biti naglašene proširenjima i atraktivnim popločavanjem.

Na posebno obrađenom dijelu pločnika u kamene ploče će biti utisnut tekst s osnovnim informacijama o istorijatu parka, ali i o orijentisanju u njemu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije