Završen projekt izgradnje Omladinske ljetne scene u Gradu Živinice

16.09.2020. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Završen projekt izgradnje Omladinske ljetne scene u Gradu Živinice

Riječ je o ljetnom atriju koji je izgrađen isključivo u svrhu popularizacije raznih oblika umjetnosti.

Koncertom filmske muzike u subotu je svečano otvorena Omladinska ljetna scena u Gradu Živinice. Omladinsku ljetnu scenu otvorio je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović.

Publika je imala priliku uživati u muzici velikih muzičkih stvaralaca iz domaćih i stranih filmova u izvedbi mladih živiničkih umjetnika.

Naime, na području Grada Živinice u proteklom periodu ralizovano je mnogo uspješnih infrastrukturnih projekata koji u prvi plan stavljaju kulturni i društveni život. U okviru takvih infrastrukturnih projekata je izgradnja ljetne scene u neposrednoj blizini BKC-a Živinice, čiji radovi su privedeni kraju.

Riječ je o ljetnom atriju koji je izgrađen isključivo u svrhu popularizacije raznih oblika umjetnosti.

Omladinska ljetna scena je moderno zdanje sa 300 + sjedećih mjesta, sa svom pratećom opremom, a služit će za projekcije filmova na otvorenom, koncerte, predstave, promocije i druge kulturne sadržaje.

Doajen bh. glumišta i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović je prilikom svog obraćanja pristunima istakao veliko zadovoljstvo gradnjom ovakvog značajnog projekta.

“U vrijeme kada smo razmišljali da li će kultura preživjeti pandemiju i ova teška vremena, mi dobivamo ovako značajan hram kulture. To nam vraća optimizam da će kultura ipak preživjeti. Želim da se na ovoj sceni u Živinicama smjenjuju različiti kulturni sadržaji i u to uopšte ne sumnjam, što je veliki dobitak za BiH.”, istakao je Bajrović.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je također istakao veliko zadovoljstvo zbog izgradnje ovog projekta, te naglasio da su Živinice prvi Grad sa ovakvim jednim kulturnim hramom.

“Zaista mi je zadovoljstvo da večeras otvaramo ljetnu scenu mladih u Gradu Živinice, koja će biti poruka promjene filozofije kada je u pitanju kulturni život Grada Živinice i posebno mi je drago da je scena dobila naziv Omladinska ljetna scena. To je poklon mladim ljudima Grada Živinice, koji će biti vremeplov kulture koji ćemo poslati u budućnost. Želimo zaista da promjenimo filozofiju razmišljanja razvoja kulture i kulturnih događaja. Ljetna scena nije primjer kulture, nego je inspiracija za kulturu i kulturni život i ona nije alternativa kulturi, nego je potreba i ovakvi objekti bi trebali da budu primjer u svim gradovima Bosne i Hercegovine. Veliko mi je zadovoljstvo kazati da je ovo jedinstven kulturni objekat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i nadam se da ćemo mi na ovakav način bit inspiracija i drugim gradovima da otvaraju ljetne scene i da se kultura ne odvija samo u određenom broju dana, nego da to bude 365 dana u godini”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Prisutnima se pored gradonačelnika Samira Kamenjakovića i direktora Izudina Bajrovića obratio i direktor BKC-a Živinice Elmir Krivalić koji je ovom prilikom istako da je izgrdanja Omladinske ljetne scene najveća investicija i najznačajniji projekat u oblasti kulture u novijoj historijji Grada Živinice.

“Nakon 2 mjeseca rada, završeni su radovi na izgradnji Omladinske ljetne scene. Ovo je jedinstven hram kulture u našoj zemlji. Ponosan sam na ovaj objekat, jer osim što je namijenjen za kulturu i umjetnost, jedinstven je u BiH”, istakao je Direktor Bosanskog kulturnog centra Živinice Elmir Krivalić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije