Završen sistem za navodnjavanje u koji je uloženo 10,5 miliona KM

12.11.2020. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Završen sistem za navodnjavanje u koji je uloženo 10,5 miliona KM

Sistem za navodnjavanje u semberskim selima Crnjelovo i Batković u potpunosti je završen, a vrijednost ove investicije je 10,5 miliona maraka, saopšteno je iz Javne ustanove "Vode Srpske".

Sistem za navodnjavanje u semberskim selima Crnjelovo i Batković u potpunosti je završen, a vrijednost ove investicije je 10,5 miliona maraka, saopšteno je iz Javne ustanove "Vode Srpske". Ovim sistemom pokriveno je 834 hektara na području Batkovića i 550 hektara u Crnjelovu.

Ugovor su zajednički realizovali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, "Vode Srpske" i grad Bijeljina, a izvođač radova, firma "Higra" iz Bijeljine, radove je završila prije roka.

"U okviru ovog ugovora izgrađen je podsistem navodnjavanja u Donjem Crnjelovu koji pokriva površinu od 550 hektara i podsistem u Batkoviću na površini od 834 hektara", navodi se u saopštenju.

Izvršena je sanacija i rekonstrukcija kanala Stara Dašnica, izmuljavanje i formiranje poprečnog profila, sanacija lijevog i desnog nožičnog pojasa nasipa, izgradnja objekata preliva i vodozahvata za meliracione kanale i sanacija ustave Visoč.

Urađeno je izmuljavanje i osposobljavanje drenova u hidromeliracionom sistemu - zaštićenom području "Semberija" sa izgradnjom pregrada, propusta i ostalih objekata na drenažnim kanalima.

"Kompletan proces je automatizovan u skladu sa najvišim svjetskim standardima", naglašava Savo Cvijetinović, viši stručni saradnik za navodnjavanje u "Vodama Srpske".

Cvijetinović kaže da sada ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u Semberiji koje je pokriveno sistemima za navodnjavanje iznosi više od 2.000 hektara.

"U narednom periodu slijedi izgradnja novih podsistema za navodnjavanje i prema projektu resornog ministarstva i "Voda Srpske" ukupna površina pod sistemima za navodnjavanje u Semberiji biće oko 11.000 hektara", kaže Cvijetinović.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević ističe da će novoizgrađeni sistem za navodnjavanje biti od velikog značaja za semberske poljoprivrednike.

"Ovaj sistem primjenjiv je za sve načine navodnjavanja i ima veliki kapacitet od 350 litara u sekundi, izlazni pritisak na hidrantima biće od tri do pet bara, što omogućava kvalitetno navodnjavanje i pri uslovima suše", naveo je Lazarević.

On je istakao da će sistemi za navodnjavanje u velikoj mjeri unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije