Završena izgradnja ceste koja povezuje opštine Osmaci i Kalesiju

29.03.2019. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Završena izgradnja ceste koja povezuje opštine Osmaci i Kalesiju

Riječ je o dionici puta za čiju izgradnju je izdvojeno 627.000 KM, u protekle dvije godine, a pored povezivanja ove dvije općine povezat će i dva entiteta.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, načelnik Kalesije Sead Džafić, načelnik opštine Osmaci Ljubo Petrović i Halil Omanović direktor Ureda za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH jučer su svečano u promet pustili novoizgrađenu dionicu puta u dužini od 2,6 kilometara koji povezuje općine Kalesiju i Osmake.

Riječ je o dionici puta za čiju izgradnju je izdvojeno 627.000 KM, u protekle dvije godine, a pored povezivanja ove dvije općine povezat će i dva entiteta.

Sredstva za izgradnju ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta osiguralo je u najvećoj mjeri Federalno ministarstvo rasljenih osoba i izbjeglica, potom Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – PCU projekat, Ministarstva za ljudska aprava i izbjeglice, općine Kalesija i Osmaci te vlade Turske i Norveške. 

"Putevi uspostavljaju komunikaciju i spajaju ljude, omogućavaju razmijenu roba i usluga. Simbol su povezanosti te boljih uslova života i rada. Putna komunikacija preduslov je kvalitetnijih uslova života, dostupnosti obrazovnim i zdravstvenim ustanovama ali i ekonomskog razvoja. Stoga ova putna dionica ima dodatni značaj, ne samo da učini pristup lakšim, bržim i boljim, nego i da poveže dvije povratničke zajednice u dva bh. entiteta", kazao je ministar Ramić.

Prilikom otvorenja ovog puta načelnik općine Kalesija Sead Džafić kazao je da će ovaj put povezati dvije prijateljske općine koje će i u budućnosti sarađivati na mnogim projektima. Također je kazao da će put otvoriti nove mogućnosti za razvoj industrijske zone, ali i uveliko pomoći poljoprivrednicima da dođu do svojih parcela i da ih obrađuju.

I načelnik opštine Osmaci Ljubo Petrović istakao je bitnost ovog puta rekavši da će sada putna komunikacija između Osmaka i Kalesije biti skraćena za nekih šest kilometara.

Općina Kalesije je uradila i projekat kružnog toka koji bi se gradio na spoju ovog puta sa magistralnim putem Kalesija-Zvornik te sa putem za Sapnu, ali se očekuje saglasnost Federalne direkcije cesta te pomoć u izgradnji većih nivoa vlasti.

Prilikom puštanja u promet ovog puta, svi su iskazali i zadovoljstvo urađenim poslom koji je uradio izvođač firma „Izgradnja“ iz Teočaka čiji direktor Hajrudin Imširović je danas prisustvovao ovoj svečanosti kao i predsjednici Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović te Skupštine Opštine Osmaci Mehmedalija Imširović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije