Završena izgradnja mostarske pasarele

01.10.2018. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Završena izgradnja mostarske pasarele

U neposrednoj blizini Pasarele je i kružni tok na kojem se ukrštaju ul.Maršala Tita i novosagrađena saobraćajnica Avenija-Novi most.

Denivelisani pjašečki prelaz – pasarela služi primarno prelasku pješaka i povezivanju dviju urbanih cjelina u jednu, ali i kao reprezentativni objekat na sjevernom ulazu u Mostar koji svojim lukom ima simboličko i estetsko značenje.

Kada ulazite u Mostar iz pravca sjevera  dočekat će vas luk, visine 13,8 m i širine 32,5 m, koji asocira na mostarski Stari most. Širina hodnog dijela pasarele je 4m, rampe su u nagibina koji omogućavaju lako kretanje osoba sa invaliditetom.

Pasarela će do punog izražaja doći u narednoj fazi uređenja ovog prostora. U ovoj fazi planira se uklanjanje semafora, koji trenutno regulišu saobraćaj na raskrsnici ulaska u naselje Zalik i USRC M.H.Hujka, te izgradnja kružnog toka, sve u skladu s Regulacionim planom ovog lokaliteta.

Kružni tok će ubrzati protok motornog saobraćaja, jer preko četverotračne saobraćajnice, koja će povezati dva kružna toka, neće biti pješačkog prelaza.

Pješački saobraćaj će biti omogućen samo preko pasarele.

Grad Mostar je osigurao sredstva u iznosu od cca 650.000,00 KM. Sredstva su utrošena u nabavku projektne dokumentacije, realizaciju radova i usluge nadzora.

U neposrednoj blizini Pasarele je i kružni tok na kojem se ukrštaju ul.Maršala Tita i novosagrađena saobraćajnica Avenija-Novi most.

Kružni tok je dobio savremenu LED rasvjetu. Vrijednost investicije je 110.000,00 KM a sredstva je osigurala Vlada FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije